Linkovi

Video-traka s bin Ladenom - "priznanje njegove krivice" (14/12/01) - 2001-12-14


Vodeći američki dnevni listovi bave se jutros novoobjavljenom video-snimkom Osame bin Ladena. “Los Angeles Times” piše o zaključcima koji se mogu izvući iz snimke za potrebe rata protiv terorizma. Iz snimka se može zaključiti da naredbe teroristima dolaze s vrha, te da njihovi izvršitelji do zadnjeg časa zapravo znaju vrlo malo. To otežava spriječavanje napada, ali ukazuje na mogućnost da bi eliminiranje al-Qaidinog čelništva znatno ograničilo njenu sposobnost za nove napade.

Losanđeleski dnevnik također donosi članak o reakcijama na snimku u arapskom svijetu. Kako piše “Times”, zbog loše kvalite zvuka i slike, video-traka nije uvjerila veći broj gledatelja u bin Ladenovu krivicu. Neki tvrde da se radi o krivotvorini, a drugi ističu da prijevod teksta nije dovoljno točan.

“Washington Post” piše da bi se snimka mogla upotrijebiti kao dokazni materijal protiv bin Ladena – bilo pred civilnim ili vojnim sudom. Pravni stručnjaci smatraju da snimka praktično predstavlja bin Ladenovo priznanje, te da bi bila prihvatljiv dokazni materijal.

XS
SM
MD
LG