Linkovi

Američka televizija emitirala video-snimku koja ukazuje na bin Ladenovu odgovornost (13/12/01) - 2001-12-13


Vlada Sjedinjenih država objavila je sadržaj video snimke koja - kako tvrde dužnosnici Bijele kuće - dokazuje da je Osam bin Laden odgovoran za terorističke napade od 11. rujna.

Video snimka - koju upravo emitiraju američke televizijske mreže - predana je medijima od strane Ministarstva obrane. Pentagon je izvjesno vrijeme odlagao predaju ove snimke zbog toga što se željelo da njezin sadržaj u potpunosti prevedu i stručnjaci za arapski jezik koji nisu povezani s američkom vladom.

Video snimka je nedavno pronađena u jednoj privatnoj kući u Jalalabadu, u istočnom Afganistanu. Nisu objavljene pojedinosti o okolnostima u kojima je video-traka pronađena.

Prema izvorima iz Bijele kuće, video-snimku preslušala su četiri prevoditelja koji nisu uposleni od strane američke vlade, kako bi se provjerio prijevod od strane vladinih stručnjaka. Kvalitet snimke nije baš najbolji, zbog čega su prevoditelji imali poteškoća u prevođenju nekih izjava snimljenih osoba.

Prema snimci, Osama bin Laden tvrdi da je "11. rujna pazio da prati radio izvješća, neposredno prije napada" na New York i Washington. U razgovoru sa suradnicima - snimljenom na vrpci - on kaže da je bio "ugodno iznenađen" štetom koja je bila pričinjena u napadu na Svjetski trgovinski centar, odnosno da je "šteta bila veća od očekivane."

Osamu bin Ladena je - kako se čini - prilično razvedrila činjenica da neki od otmičara aviona nisu bili svjesni da odlaze u samoubilačku misiju.

U terorističkim napadima na New York, Washington, te u padu jednog od otetih zrakoplova u Pennsylvaniji, živote je izgubilo više od tri tisuće ljudi.

XS
SM
MD
LG