Linkovi

Europska komisija: Samo 6 posto izbjeglica iz Hrvatske i BiH namjerava se vratiti iz Srbije (13/12/01) - 2001-12-13


Objavljujući novu tranšu humanitarne pomoći izbjeglicama u Srbiji, Europska je komisija iznijela i podatak da u Srbiji boravi 375.537 izbjeglica iz Hrvatske i BiH od kojih se tek mali postotak, svega šest posto, namjerava vratiti.

Svega šest posto srpskih izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine a koji danas, registrirani kao osobe s izbjegličkim statusom borave u Srbiji, namjerava se vratiti. Njih 64 posto želi se stalno nastaniti u Srbiji, ostatak je neodlučan.

Ovo je rezultat ispitivanja u, kako su je opisali u Europskoj komisiji, "najvećoj izbjegličkoj skupini u Europi", točnom brojkom 375.537 Srba, izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Podaci su objavljeni u srijedu u Bruxellesu, skupa s informacijom da je 40 posto izbjeglica ili oko 160 tisuća ljudi, u teškoj situaciji živeći u neprimjerenim uvjetima, što smješteni u kolektivne centre za zbrinjavanje, što u privatnom smještaju.

Radi najugroženijeg dijela izbjegličke populacije Ured za humanitarnu pomoć Europske unije, ECHO, u suradnji s UNHCR-om i ne-vladinim humanitarnim organizacijama na terenu odlučio je na ime humanitarne pomoći izbjeglicama izdvojiti novih dva i pol milijuna eura. Ovim se iznos humanitarne pomoći EU Srbiji u ovoj godini popeo do 50 milijuna eura. Novu pomoć humanitarne organizacije namjeravaju realizirati kroz tzv. "zimske pakete", pakete pomoći različitog sadržaja, zavisno o potrebama korisnika, namijenjene olakšavanju prezimljavanja u prvom dijelu najhladnijih mjeseci najugroženijem dijelu izbjegličke populacije.

XS
SM
MD
LG