Linkovi

Borcima al-Qaide u Tora Bori novi rok za predaju (13/12/01) - 2001-12-13


Snage afganistanskih anti-talibanskih plemena postavile su borcima al-Qaide u području Tora Bore novi rok za predaju, koji ističe za oko dva sata. Američki zrakoplovi su jutros, kako je javljeno, nastavili bombardirati al-Qaidine ciljeve u tom području.

General marinaca Peter Pace, dopredsjedatelj Združenog stožera, kaže da snage al-Qaide žestoko brane svoje posljednje uporište, te da je situacija vrlo teška.

"Borci al-Qaide vrlo su agresivni i odlučni, tako da je situacija vrlo teška, pogotovo stoga što su sakriveni u stotinama međusobno povezanih pećina," kazao je.

General Pace je dodao da se ne zna jesu li u tom području i Osama bin Laden i drugi visoki čelnici al-Qaide. Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke izjavila je da Sjedinjene Države nemaju razloga vjerovati da je bin Laden uspio pobjeći u Afganistan.

Članovi posade američkog bombardera B-1, koji se jučer srušio u Indijski ocean, spašeni su i u dobrom su stanju. Zrakoplov se srušio neposredno nakon polijetanja s otoka Diego Garcia na putu za Afganistan. Posada je prethodno napustila zrakoplov. O ovom je incidentu pokrenuta istraga, no pilot, kapetan William Steele kazao je novinarima da je izgubio kontrolu nad zrakoplovom zbog nekoliko kvarova. Posada je provela dva sata u oceanu prije nego što je spašena.

Neovisni prevoditelji za arapski pregledavaju video-snimku s Osamom bin Ladenom, za koju američki dužnosnici kažu da dokazuje njegovu odgovornost za napade od 11. rujna. Glasnogovornik Bijele kuće kazao je da će predsjednik Bush vjerojatno odobriti puštanje video-snimke u javnost, no još se ne zna kada. Na snimci, kako je rečeno, bin Laden kaže da je unaprijed znao za napade i iskazuje zadovoljstvo zbog njihove uspješnosti. Bijela je kuća priopćila da su angažirana četiri neovisna prevoditelja kako bi američki dužnosnici bili sigurni da su bin Ladenove riječi prevedene korektno. Dužnosnici kažu da je video-traka, pronađena nedavno u Jalalabadu, loše kvalitete, zbog čega se dio komentara slabo čuje.

XS
SM
MD
LG