Linkovi

Koliko će trajati recesija? (12/12/01) - 2001-12-12


Od informacija iz gospodarstva svakako pažnju zaslužuje novo smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim državama koje, po mišljenju većine stručnjaka, ulaze u deseti mjesec ekonomske recesije. Analitičari sada diskutiraju o načinima oporavka najjače ekonomije na svijetu. O toj su temi razgovarali predstavnici iz najvećih američkih investicijskih kuća o čemu iz New Yorka javlja Elaine Johanson:

Poznato je da su recesije od vremena Drugog svjetskog rata obično trajale oko 11 mjeseci. To bi trebalo značiti da bi oko 31. siječnja mogao započeti gospodarski oporavak Sjedinjenih Država. No, nije baš sve tako jednostavno – poručuju stručnjaci. Ekonomisti, naime, još uvijek traže modele na kojima bi se temeljila njihova očekivanja. Mnogi od njih vjeruju da se tradicionalni put od pada do oporavka sada promijenio te da su uobičajeni načini gospodarskog oporavka – neučinkoviti.

Većina se stručnjaka, isto tako, slaže da monetarna politika nije djelotovorna. Politika američke Središnje banke jest da olakša dobivanje kredita, čime pridonosi likvidnosti sistema. William Dudley, vodeći ekonomist investicijske kompanije Goldman Sachs, smatra da su ti potezi Središnje banke vrlo malo postigli za dobrobit gospodarstva: "Ekonomija ne funkcionira na temelju kamata Središnje banke. Monetarna politika živi kroz burzu, dolar, dugoročne kamatne stope…i Središnja banka zaista nije mnogo postigla svojim postupcima u ovoj godini. To je i razlog zbog čega monetarna politika neće biti u većoj mjeri stimulativna."

Mnogi od promatrača ekonomskih zbivanja krive pretjerani entuzijazam za dionice high-tech tvrtki za ekscese koji su zabilježeni u nekoliko zadnjih godina. Takozvana “stara ekonomija” ustupila je prostor onome što se naziva “nova ekonomija", no, to se uglavnom dogadjalo u glavama ulagača na svjetskim burzama.

Cijene tehnoloških dionica vrtoglavo su narasle, ali taj porast nije imao stabilnost. Kada se taj balon rasprsnuo, cijene su pale, kapital je presušio, a investiciranje u korporacije je prestalo.

Broj optimista medju onima koji se profesionalno bave burzovnim predvidjanjima je opao. Jedan od njih, Bruce Steinberg, iz investicijske kuće Merrill Lynch, ipak predvidja brži oporavak nego što vlada mišljenje te očekuje rast za više od pet posto. Ostali stručnjaci prognoziraju rast za dva do tri posto. Američko će se gospodarstvo, kaže on, oporaviti, ponovno će rasti i to brže nego što to sada izgleda: "Mi ne znamo kako će dugo nova ekspanzija trajati i još je rano o tome govoriti. No, mi ćemo rasti. Nećemo samo sjediti, kao Japan ili čak i Njemačka. Američka ekonomija nije poput gospodarstava tih zemalja. Naša će ekonomija rasti i taj će rast biti znatan."

No, bitno je znati da ekonomska prognoza nije egzaktna znanost, osobito u ovo doba u kojem, očigledno, globalizacija komplicira ukupnu sliku. Trgovina danas čini oko 25 posto svjetskog brutto nacionalnog proizvoda. S japanskom ekonomijom koja praktično stoji u mjestu i europskim gospodarstvima koja su nesigurna, neki se stručnjaci ustručavaju predvidjati kako se brzo američko gospodarstvo može vratiti snažnom porastu.

XS
SM
MD
LG