Linkovi

NBC: Stotine talibana i pripadnika al-Qaide pobjeglo u Pakistan i Iran (12/12/01) - 2001-12-12


Američka televizijska mreža NBC NEWS prenosi da su stotine afganistanski talibana i pripadnika al-Qaide, uključujući i mnoge od njihovih čelnika, pobjegli iz Afganistana u Pakistan i Iran. U izvješću NBC NEWS-a kaže se da dužnosnici vjeruju da su gotovo svi od preostalih 22 visoka talibanska čelnika uspjeli pobjeći u Pakistan.

U izvješću se poziva na neimenovane američke dužnosnike koji su rekli da je i do 500 talibana i pripadnika al-Qaide, koji su bili zarobljeni kod Mazar-i-Šarifa i Kunduza, uspjelo kupiti prolaz do Irana. U izvješću se kaže da je većina njih pobjegla bilo pješice ili na konju, uključujući i jednog visokog čelnika koji je bio ranjen.

Nastavljeno bombardiranje položaja al-Qaide

Američki bmbarderi tipa B-52 nastavili su udare na položaje al-Qaide u planinama na istoku Afganistana, jer bin-Ladenoi borci nisu ispoštovali jutrošnji rok za predaju oružja.

Afganstanski plemenski čelnici tražili su da pripadnici al-Qaide, koji drže planinske položaje i pećine u području Tora Bora, predaju oružje do jutros u 8 sati po lokalnom vremenu.

U medjuvremenu, američki obavještajni dužnosnici vjeruju da se Osama bin-Laden nalazi upravo u području Tora Bore.

Cheney: Saddam bi trebao pratiti što se događa talibanima

Američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da Irak i dalje izaziva zabrinutost u Sjedinjenim državama u vezi s nastavljanjem rata protiv terorizma. U televizijskom intervjuu mreži FOX NEWS gospodin Cheney nije želio reći da li bi Irak mogao biti cilj napada u budućnosti. Medjutim, američki dopredsjednik je dodao da bi, kada bi bio na mjestu Saddama Huseina, bio vrlo oprezan glede budućnosti i pozorno pratio što se događa talibanima.

Njemačka zabranila rad vodećoj islamskoj ekstremističkoj grupi

Njemačka je zabranila jednu od vodećih islamskih ekstremističkih grupa, a u skladu s novim mjerama sigurnosti uvedenim nakon terorističkih napada od 11. rujna u Sjedinjenim državama.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily objavio je zabranu grupe koju predvodi turčin Metin Kaplan, koji se nalazi na odsluženju četverogodišnje kazne zatvora zbog toga jer je tražio ubojstvo svog suparnika. U ovu zabranu uključena je i organizacija Sluge Islama te još 19 pod-organizacija s ukupno tisuću i sto članova.

Kaplanova grupa otvoreno poziva na zbacivanje sekularnih vlada i uvodjenje islamske vlasti.

XS
SM
MD
LG