Linkovi

Uskoro službena američka najava o povlačenju iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972 (12/12/01) - 2001-12-12


Predsjednik Bush mogao bi u sljedećih nekoliko dana obavijestiti Rusiju da se Sjedinjene Države povlače iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. Predsjednik Bush kaže da je taj sporazum zastario i da ne omogućuje testiranje komponenata planiranog američkog proturaketnog štita.

Predsjednik Bush je već najavio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu američko povlačenje iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. Ovo je pitanje bilo u žarištu pozornosti na svim njihovim sastancima, s obzirom da američki vojni planeri žele provesti testove budućeg proturaketnog štita koji bi predstavljali kršenje tog sporazuma. Službeno povlačenje Washingtona iz sporazuma ubrzalo bi provođenje testova, jer i Sjedinjene Države i Rusija moraju svoje povlačenje najaviti šest mjeseci unaprijed. Predsjednik Bush je kazao da ovaj sporazum, koji je preostao iz doba Hladnog rata, ne dozvoljava Sjedinjenim Državama da se pripreme za prijetnje budućnosti.

"Amerika i njeni saveznici ne smiju ostati vezani za prošlost. Moramo biti u stanju izgraditi obrambene sustave protiv neprijatelja 21. stoljeća," kazao je predsjednik.

Rusija i neki ključni američki saveznici upozorili su predsjednika Busha da bi američko povlačenje iz sporazuma moglo potaknuti novu utrku u nuklearnom naoružanju.

XS
SM
MD
LG