Linkovi

Rumsfeld: Rat u Afganistanu ni blizu kraju (12/12/01) - 2001-12-12


Američki ministar Donald Rumsfeld izjavio je da rat u Afganistanu nije ni blizu kraju. Gospodin Rumsfeld da, unatoč napretku na bojnom polju, rat u Afganistanu ulazi u vrlo opasnu fazu.

"Ranjena životinja može biti opasna. Tako je i s talibanima i članovima al-Qaide koji se mogu skrivati u planinama, u pećinama, pa čak i u gradovima…mogu pobjeći i preko granice i regrupirati se i planirati nove napade, kako su obećali," rekao je gospodin Rumsfeld.

Dužnosnici Pentagona kažu da, uz neprekidne borbe, američke, afganistanske i pakistanske snage pokušavaju blokirati potencijalne pravce bijega koje bi talibani i borci al-Qaide mogli upotrijebiti. Gospodin Rumsfeld je istaknuo da, bez obzira na brzo mijenjanje situacije, američki cilj i dalje ostaje isti.

"Uhvatiti ili ubiti sve članove al-Qaida i spriječiti ih da pobjegnu u druge zemlje ili na druga mjesta u Afganistanu, gdje bi mogli nastaviti sa svojim terorističkim aktivnostima. Cilj nam je također uhvatiti ili ubiti visoke talibanske čelnike," kazao je ministar obrane.

Dužnosnici Pentagona smatraju da je određeni broj čelnika al-Qaide možda ubijen kada je u nedjelju na jednu pećinu u području Tora Bore ispuštena najveća bomba u američkom arsenalu, teška 6.800 kilograma. Međutim, dužnosnici kažu da nemaju razloga vjerovati da je bin Laden bio među njima.

U međuvremenu, rok za predaju, koji su protu-talibanske snage postavile borcima al-Qaide u području Tora Bora istekao je, ali se za sada ne zna jesu li se borci al-Qaide počeli predavati. Snage afganistanskih plemena, poznate kao Istočni savez, dale su al-Qaidi rok do 4 i 30 po srednjoeuropskom vremenu da položi oružje. Borbe su jučer ponešto jenjale, nakon što su opkoljeni borci al-Qaide hitno od lokalnog zapovjednika zatražili prekid vatre. On je pristao, no postavio je rok za predaju. U međuvremenu, mediji su prenijeli riječi neimenovanog američkog dužnosnika, koji kaže da američki obavještajni podaci pokazuju da se Osama bin Laden nalazi u području Tora Bora.

XS
SM
MD
LG