Linkovi

Sve bliže Bin Ladenu (12/12/01) - 2001-12-12


Vojska Sjedinjenih Država koncentrira svoju vatrenu silu na planinske pećine u području Tora Bore u Afganistanu, gdje se vjerojatno sakrivaju visoki teroristi al-Qaide. Napadajući pećine, američki borbeni zrakoplovi ispuštaju bombe tipa “daisy cutter”, teške preko 6.800 kilograma. Da bi se dodatno stegnula omča, pakistanske snage blokirale su moguće pravce bijega na svojoj strani granice s Afganistanom.

Ironično je da se čelnici talibana i al-Qaide sakrivaju. I Osama bin Laden i mula Mohamad Omar dali su brojne izjave o uništavanju nevjernika i uništavanju Amerike. Mula Omar je štoviše kazao: “Ustanite i borite se do smrti.” Jasno je da ponašanje čelnika al-Qaide i talibana ne odražava takvu retoriku. Kako je rekao dopredsjednik Dick Cheney, bin Laden i Omar jedva čekaju da pošalju mladiće u samoubilačke misije, dok se sami sakrivaju negdje drugdje. Jako su odvažni na riječima, kada treba navesti druge da se bore na smrt.

Sjedinjene Države čine sve što mogu kako čelnici al-Qaide i talibana ne bi izbjegli pravdi. Prijelazni čelnik Afganistana Hamid Karzai također je govorio o potrebi da se bin Ladena izvede pred lice pravde. “On je kriminalac,” rekao je Karzai za bin Ladena, dodavši, “Ubio je tisuće naših ljudi. Uništio je naše živote. Počinio je strašna zlodjela.”

Gospodin Karzai nastavlja s ponovnim postavljanjem legitimne vlade u Afganistanu, a 22. prosinca službeno će postati prijelazni čelnik zemlje. Već se sastao sa sukobljenim frakcijama u Kandaharu, gdje je uspio postići sporazum o podjeli vlasti. Uz to, bivši afganistanski kralj Mohamad Zaher Shah nada se da će se vratiti u zemlju iz egzila u Italiji. Bivši monarh treba sazvati tradicionalno veliko vijeće afganistanskih plemena u roku od šest mjeseci. To bi vijeće sastavilo dvogodišnju prijelaznu vladu i izradilo novi ustav.

Pred Afganistanom je višegodišnja obnova. Sjedinjene Države ne planiraju postati okupator u toj zemlji, no spremne su pomoći novoj vladi. Kako je rekao dopredsjednik Cheney, “Želimo biti sigurni da će ono što je preostalo od Afganistana dati afganistanskom narodu priliku da razvije snažnu reprezentativnu vladu, vladu koja može jamčiti da u budućnosti teroristi više nikada neće naći utočište ili sklonište u Afganistanu.”

XS
SM
MD
LG