Linkovi

Amerikanci spremni dati vladi veliku slobodu u borbi protiv terorizma (12/12/01) - 2001-12-12


“New York Times” donosi rezultate najnovije ankete koja pokazuje da su Amerikanci spremni vladi dati znatnu slobodu u ratu protiv terorizma. Anketa, koju je “Times” proveo u suradnji s televizijskom kućom CBS, pokazuje, međutim, da je javnost skeptična glede nekih poteza administracije na ovom polju, te da strahuje zbog mogućeg utjecaja novih anti-terorističkih mjera na građanske slobode. Primjerice, 51 posto ispitanika ne vjeruje da bi strancima optuženim za terorizam trebalo suditi pred tajnim vojnim sudovima, no 80 posto njih podržava pritvaranje na neodređeno vrijeme ne-državljana koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Ipak, 65 posto Amerikanaca brine o mogućnosti da će izgubiti i dio vlastitih prava.

“Los Angeles Times” donosi profil Zachariasa Moussaouia, prvog optuženika u vezi s napadima od 11. rujna. Moussaoui je, piše losanđeleski dnevnik, tijekom studija u Londonu, postao vrlo religiozan. Sredinom 90-tih privukao je pažnju francuske policije, a 1998,. je u Afganistanu prošao obuku u jednom logoru al-Qaide. Početkom ove godine, došao je u Sjedinjene Države s 35 tisuća dolara gotovine, te se upisao u školu letenja u mjestu Norman, koju su pohađala i dvojica budućih otmičara. Nedugo prije napada od 11. rujna, iz Njemačke je dobio 14 tisuća dolara. Ukratko, njegovo kretanje i kontakti pokazuju mnoge sličnosti s otmičarima koji su izveli napade u New Yorku i Washingtonu.

I za kraj – jedna nevezana tema. “USA Today” jutros javlja da mali Amerikanci postaju sve deblji – i to zabrinjavajućom brzinom. U proteklih 12 godina, broj vrlo debele djece među crncima i Latinoamerikancima više se nego udvostručio, dok je među bijelcima porastao za 50 posto. Među razlozima ove pojave navodi se sljedeće: djeca sve više vremena provode pred televizorom i za kompjutorom, a zaposleni roditelji sve se više oslanjaju na fast food.

XS
SM
MD
LG