Linkovi

Zbogom, talibani! (13/12/01) - 2001-12-12


Talibanski čelnik mula Mohamad Omar tjednima je pozivao svoje sljedbenike u Afganistanu da se bore do posljednjeg daha. Borbom do smrti, govorio je, steći će slavu. Sada je jasno da njegov savjet nije bio prihvaćen. Kako se moglo očekivati, većina talibana se predala ili pobjegla. Afganistan je oslobođen od represivnog režima uz pomoć koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Mula Omar pokušava spasiti vlastitu kožu sramotnim bijegom.

Ovo nikada nije bio rat protiv islama, kao što su to tvrdili talibani i njihovi saveznici iz al-Qaide. To je od početka bio i danas je rat protiv terorizma.

Od grada do grada, od Mazar-i-Sharifa do Kabula, a sada i drugdje, većina talibana predala se Sjevernom savezu i drugim anti-talibanskim skupinama. Preostai su jedino stranci – Arapi, Pakistanci, Čečeni i drugi koji uopće nemaju razloga boraviti u Afganistanu. Hamid Karzai, novi premijer afganistanske prijelazne vlade, rekao je novinarima da su to “kriminalci” koji moraju platiti za svoje zločine.

Iako su borbe sada uglavnom koncentrirane u području Tora Bore, preostalo je još mnogo toga što treba učiniti. Još uvijek ima mjesta na kojima se nailazi na otpor, a velik broj visokih dužnosnika talibana i al-Qaide je u bijegu ili se sakriva. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da bilo prerano pomisliti da se koalicija predvođena Sjedinjenim Državama može opustiti.

Gospodin Rumsfeld je rekao: “Stajalište Sjedinjenih Država posve je jasno – naš je glavni cilj efikasno se obračunati s visokim čelništvom talibana i al-Qaide, osigurati da preostali borci al-Qaide ne napuste zemlju i ne odu vršiti nove terorističke napade na druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, te osigurati da Afganistan više ne bude zemlja koja će pružati utočište teroristima.”

Kako je predsjednik George Walker Bush kazao na početku rata protiv terorizma, ovo će biti “široka kampanja, koja će se voditi na mnogo frontova.” Za to će trebati vremena i odlučnosti. Uklanjanje talibana i al-Qaide tek je početak.

Ne smije biti kompromisa s teroristima i onima koji podržavaju terorizam.

XS
SM
MD
LG