Linkovi

Prisjećajući se 11. rujna (11/12/01) - 2001-12-11


11. prosinca obilježena su tri mjeseca od al-Qaidinih terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u blizini Washingtona. Na tisuće muškaraca, žena i djece iz Sjedinjenih Država i iz 80 drugih zemalja bilo je ubijeno ili ozlijedjeno u tim napadima.

U znak sjećanja na žrtve, predsjednik Bush je zapovijedio da se svira nacionalna himna točno u vrijeme kada se dogodio prvi napad otetim putničkim zrakoplovima. Gospodin Bush je pozvao i ostale zemlje da, u isto vrijeme, sviraju svoje himne i tako izraze solidarnost u ratu protiv medjunarodnog terorizma.

Taj je rat započet na mnogo frontova, a u njemu je vidjena medjunarodna suradnja bez presedana: ”Ovo nije borba izmedju Sjedinjenih Država i terorizma, nego izmedju slobodnog i demokratskog svijeta i terorizma.”- istaknuo je britanski premijer Tony Blair.

Ujedinjeni narodi su izglasali da sve zemlje-članice te organizacije trebaju progoniti teroriste, kao i one koji ih podržavaju. NATO savez se, po prvi puta, pozvao na točku pet svog statuta, koja kaže da napad na jednu zemlju iz NATO saveza znači i napad na ostale članice. Organizacija Američkih Država isto se tako pozvala na Sporazum iz Rija, kojim se daje podrška Sjedinjenim Državama u obrani od terorizma.

Sjedinjene Države su pozvale talibanski režim u Afganistanu da preda Osamu bin Ladena i teroriste al-Qaide kako bi im se moglo suditi. No, talibani su odbili to učiniti. Nakon toga, Sjedinjene su Države, 7. listopada, otpočele napade na al-Qaidu i talibansku miliciju. Britanija, Australija i ostale zemlje, pridružile su se vojnim ili humanitarnim operacijama u Afganistanu. Konačan rezultat tih akcija je uništavanje talibanskog režima koji je pružao zaštitu al-Qaidi.

"Teroristi," - rekao je predsjednik Bush, – "žele da mi zaboravimo što se dogodilo 11. rujna. No, Sjedinjene Države to neće zaboraviti, kao što neće zaboraviti ni naši prijatelji i saveznici. Mi ćemo teroriste privesti pravdi u Afganistanu, kao i svugdje gdje se pokušavaju sakriti. U pitanju je opstanak civilizacije."

XS
SM
MD
LG