Linkovi

Hamid Karzai - novi čelnik Afganistana (11/12/01) - 2001-12-11


Na naslovnoj stranici današnjeg Washington Posta govori se o sljedećem čelniku Afganistana, Hamidu Karzaiu, odnosno o njegovoj poruci upućenoj Sjedinjenim državama da… "više nikada ne napuste Afganistan", te obećavajući da će njegova zemlja biti dobar prijatelj i saveznik kojem se može vjerovati… u borbi protiv terorizma."

Hamid Karzai, isto tako, poručuje iz Kandahara da u potpunosti podupire američka nastojanja da uhvate ili ubiju članove bin Ladenove al-Qaide.

Hamid Karzai, čovjek koji je nedavno izabran za čelnika nove prijelazne vlade u Afganistanu, koja stupa na vlast 22. prosinca, nije novo ime u javnom životu te zemlje. Kako izvješćuje Ayaz Gul, ovaj 44-godišnji Afganistanac bio je angažiran na političkoj sceni znatno prije nego što se uključio u borbu protiv talibana.

"Ovo je za mene velika čast"

Hamid Karzai je Paštun iz plemena Popalzai. Njegova obitelj već dugo godina igra važnu ulogu u području Kandahara na jugu zemlje. U trenutku kada je doznao da je izabran za čelnika prijelazne vlade, gospodin Karzai predvodio je svoje pristaše u borbi protiv talibanskih snaga u blizini Kandahara, u kojem je rođen.

U intervjuu putem satelitskog telefona, kazao je da je počašćen povjerenjem koje su mu ukazali njegovi sunarodnjaci. "Ovo je za mene velika čast. Uz pomoć svemogućeg Boga, učinit ćemo sve što je ljudski moguće kako bismo Afganistanu donijeli mir, sigurnost i ekonomsko blagostanje."

Kritika talibanskog režima

Obitelj gospodina Karzaia preselila je u Quettu u Pakistan, nakon sovjetske invazije na Afganistan 1979. Nakon svrgavanja pro-moskovske vlade u Kabulu 1992, gospodin Karzai vratio se u Afganistan i postao zamjenik afganistanskog ministra vanjskih poslova. Dao je ostavku nakon što su suprotstavljene frakcije započele građanski rat koji je uništio veći dio zemlje i doveo na vlast talibane.

U jednom prethodnom intervjuu, Hamid Karzai je kazao da je, poput mnogih drugih Afganistanaca, u početku prihvatio talibanske čelnike, jer je vjerovao da će zemlji donijeti mir i omogućiti njenim stanovnicima da žive dostojanstveno i časno. "Nažalost, talibani su se pokazali posve drugačijima. Za vrijeme njihove vladavine, izgubili smo svoje povijesne spomenike, a Afganistanci su prolazili kroz patnje i poniženja. Dostojanstvo i čast naše zemlje su kompromitirani. Afganistan je predan u ruke strancima."

Stabilan i suveren Afganistan u interesu svih

Gospodin Karzai vratio se iz političke hibernacije u listopadu, nakon što su Sjedinjene Države pokrenule vojnu kampanju protiv talibana i bin Ladenove al-Qaide. Prema njegovim riječima, susjedne zemlje koristile su Afganistan za svoje ciljeve i do sada mir nije imao priliku zaživjeti. "Nadamo se da će naši susjedi shvatiti da je stabilan i suveren Afganistan u interesu svima njima. Nadamo se da će svi naši susjedi shvatiti da je Afganistan, o čijoj sudbini i vladi odlučuje afganistanski narod najbolje jamstvo prijateljstva i sigurnosti."

Od početka sukoba prije dva desetljeća, većina obrazovanih Afganistanaca pobjegla je iz zemlje. Gospodin Karzai vjeruje da će se većina njih vratiti, ukoliko se uspostavi mir. "Kada Afganistanci budu znali da Afganistanom vlada afganistanski narod, to će društvu donijeti povjerenje i stabilnost. A povjerenje i stabilnost vratit će u zemlju one koji trenutno žive u inozemstvu."

Hamid Karzai nada se miru i obnovi. Prvi izazov koji se pred njega nameće bit će, međutim, spriječavanje novog vala sukoba između brojnih afganistanskih frakcija, naviklih na ratovanje i konflikte.

XS
SM
MD
LG