Linkovi

Sid Meier - legenda u svijetu kompjuterskih igara (11/12/01) - 2001-12-11


Ime Sida Meiera jedno je od tek nekolicine imena poznatih gotovo svim ljubiteljima kompjuterskih igara. Naziva ga se i "ocem kompjuterskih igara". Već skoro dva desetljeća, milijuni njegovih štovatelja nestrpljivo iščekuju igre koje, poput znaka kvaliteta, nose njegovo ime.

Osamdesetih godina, ime Sida Meiera pojavljivalo se na najpoznatijim igrama sofverske kompanije Microprose, koju je on i osnovao 1982. godine. Mnogi se još sjećaju "Pirates" i "Colonization", igara čiji ljubitelji i danas razmjenjuju iskustva na posebnim web sajtovima, na Internetu. Iz tog perioda datiraju i "Civilization", te nastavak, "Civilization 2", kao i najprodavanije simulacija pilotiranja vojnim zrakoplovom, "F-15 Strike Eagle" i "F-19 Stealth Fighter".

1996. godine, Sid Meier se priključio novoosnovanoj kompaniji Firaxis, s kojom je i danas. U svijetu kompjuterskih igara, i Firaxis i Sid Meier uživaju status svojevrsnih legendi, i to prilično zasluženo. Za početak, svaka igra koju su stvorili pokazala se bestsellerom: "Alpha Centauri", koja igrača prenosi u nove svijetove, te igre na temu američkog građanskog rata, "Gettysburg" i "Antietam". U svijetu kompjuterskih igara, uspjeh se, naime, događa tek uskom sloju od desetak do 15 posto novih naslova. Još je rjeđe redovito dobiti vrhunske kritike stručnih časopisa.

Drugo po čemu su Sid Meier i Firaxis usamljeni izuzeci u svijetu zabavnog softvera je njihova neovisnost od mega-kompanija i, općenito, od Silikonske doline kao središta američke industrije kompjutera i softvera. Od svojih početaka, pa do danas, Sid Meier radi u jednom predgrađu Baltimorea i ne pokazuje ni najmanje namjeru da se preseli na Zapadnu obalu.

Najnoviji proizvod Sida Meiera pojavio se u prodaji upravo ovih dana. "Civilization 3", najnovija u žanru igara u kojima igrač stvara svoj vlastiti svijet, slijedi istoimena prva dva naslova, koja su od 1991. godine, prodana u više od četiri milijuna primjeraka. Govorimo, naravno, o legalno prodanim kopijama - piratizirane verzije prodane su u višestruko većem broju u dijelovima svijeta gdje je kontrola autorskih prava slabije regulirana.

Industrija kompjuterskih i video igara funkcionira slično diskografiji - razvoj proizvoda skup je i zahtijeva rad većeg broja suradnika. Ispod imena Sida Meira, autorstvo najnovije Civilizacije dijeli još 37 imena, od toga četiri pisca scenarija, sedam programera i 13 slikara, koji su za igru izradili realističke scene. Zanimljivo je spomenuti da prvo od tih imena suradnika pripada dvadeset-petogodišnjem Sorenu Johnsonu, koji je odrasta igrajući igre Sida Meiera.

XS
SM
MD
LG