Linkovi

Nagrada Miko Tripalo Marti Vidaković i Davorki Blažević (10/12/01) - 2001-12-10


Povodom Dana ljudskih prava, Hrvatski helsinški odbor uručio je Marti Vidaković, zamjenici pučkog pravobranitelja, glavnu Nagradu Miko Tripalo, zbog njezinih napora u borbi protiv segregacije romske djece u međimurskim školama.

Nakon uručivanja ove prestižne nagrade, gospođa Vidaković je izjavila: "Nagrada me je veoma razveselila. Pogotovo me je razveselio povod nagradi, a to je borba protiv segregacije djece u školama Međimurske županije. Tu se događa i u Varaždinskoj i Čakovečkoj županiji, osim u jednom mjestu, Goričanu, uz samu granicu, gdje toga nema. To je pitanje povrede ne samo ljudskih prava, nego nečega puno puno težega, to je povreda dječjeg prava, i to u godini koja se naziva Godinom prava čovjeka. Dječja prava su pojedinačna prava koja su vrlo često ugrožena, to je posebno osjetljiva stvar, na koju bi smo svi, ali baš svi, morali reagirati.”

Vjerujete li da će vaša borba protiv segregacije romske djece uspjeti? “Ja se nadam da će se problem riješiti. To je vrlo važan problem, i problem društvenih predrasuda, a nažalost i problem siromaštva jedne zajednice, koja je uz opće siromaštvo postala još siromašnija, zbog propasti lokalnog građevinskog poduzeća u Međimurju, u kojem su mnogi radili. Tu imamo diskriminaciju ne samo etničku, nego i diskriminaciju zbog siromaštva. I jedna i druga diskriminacija kada se tiče djece je jako jako teška i nedopustiva. Ali vjerujem da smo skrenuli pozornost javnosti, da problem postoji, da o njemu nitko ne govori... Drago mi je nedavno bilo pročitati da je naš premijer pitao međimurskog župana Levačića što se to zbiva sa pravom djece u školama.”

Nagradu za promociju ljudskih prava u medijima dobila je novinarka Slobodne Dalmacije Davorka Blažević.

XS
SM
MD
LG