Linkovi

WP: Tko bi vladao ako bi glavni grad bio uništen? (10/12/01) - 2001-12-10


Tko bi vladao ako bi glavni grad bio uništen?, pitanje je s naslovnice današnjeg Washington Posta. Zamislite nezamislivo – počinje tekst u Postu – da su svi dužnosnici vlade ubijeni u terorističkom napadu u središtu Washingtona, a da je ista sudbina zadesila sve članove Kongresa osim onih koji su se zatekli van grada. Što bi se dogodilo s Republikom, pita se autor članka u Washington Postu i odgovara: “U ovom trenutku odgovor je zabrinjavajući – kaos. Napadi od 11. rujna, te značajna količina spora u kongresnim zgradama zabrinuli su mnoge članove Kongresa i stručnjake za ustavno pravo da vlada nema odgovarajuće planove za slučaj katastrofalnog terorističkog napada koji bi zbrisao čelnike sve tri grane vlasti. Najvidljivija promjena od 11. rujna do danas, ističe Washington Post, logističke je prirode. Naime, dopredsjednik Cheney često odlazi na nepoznatu sigurnu lokaciju, a svi članovi Kongresa dobili su posebne naprave kojima ih se trenutno može upozoriti na opasnost. Međutim, kako piše Post, stručnjaci vjeruju da su te promjene nedovoljne.

New York Times se među ostalim osvrće na neodlučnost američkih potrošača da troše novac unatoč optimističnim prognozama stručnjaka koji najavljuju brzi izlazak iz recesije. S povećanjem nezaposlenosti u zemlji i sve većim zamrzavanjem plaća – dakle bez mogućnosti povišica – velik broj Amerikanaca troši manje nego inače. Dosadašnji dio sezone kupovine božićnih poklona – za trgovce daleko najunosniji dio godine – gori je od predviđanja, a jedini segment koji je veoma pozitivan, prodaja automobila, ima jedan velik problem. Kad proizvođači automobila ukinu beskamatne kredite očekuje se nagli pad prodaje.

I na kraju ovog bloka ponovno Washington Post koji donosi tekst o naporu prve američke dame, Laure Bush, da javnosti koja zbog sigurnosnih razloga ne može vidjeti kako je Bijela kuća okićena za božićne blagdane, dočara ugođaj što je moguće bolje. Gospođa Bush dočekala je jučer nekoliko stotina turista u centru za posjetitelje kojima je umjesto tradicionalnog obilaska Bijele kuće predstavljen pano s fotografijama i video-snimkama božićnih ukrasa. Ako vas imate pristup Internetu onda i vi možete zaviriti u Bijelu kuću na adresi www.whitehouse.gov

XS
SM
MD
LG