Linkovi

Talibani osakatili afganistansku kulturu (10/12/01) - 2001-12-10


Koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nastavlja svoju kampanju protiv terorizma, talibanskog nasljeđa terora, netolerancije i uništavanja, koji se sada razotkrivaju pred očima čitavog svijeta.

Nakon zauzimanja Kabula, 1996. talibani su nametnuli ekstremističku verziju islama. Talibani su pružali utočište terorističkoj mreži Osame bin Ladena, Al-Qaidi, te počinili masovna kršenja ljudskih prava protiv afganistanskog naroda, posebice žena i djevojčica. Talibani su, također, poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći kako bi uništili kulturno nasljeđe Afganistana.

Razmjeri talibanskog rata protiv kulture bili su enormni. Važna arheološka nalazišta, uključujući drevne palače i tvrđave, bila su opljačkana. Muzeji su bili pokradeni. Talibani su izdali ukaz prema kojemu su svi prikazi živih bića ne-islamski i moraju biti uništeni. Oboružani čekićima i sjekirama, talibani su išli od jedne do druge lokacije s kulturnim blagom i sustavno uništavali tisuće kipova, rezbarija i grnčarije, koji su datirali još iz antičkog doba.

Potom, talibani su se okrenuli veličanstvenim kipovima Bude. Ti su kipovi bili usječeni prije više od tisuću i petsto godina u stijene doline Bamijan, na drevnom Svilenom putu, koji je povezivao Europu sa Središnjom Azijom. Jedan od kipova bio je visok oko 35 metara i datirao je iz trećeg stoljeća. Drugi, iz petog ili šestog stoljeća, bio je visok više od pedeset metara - najveći kip stojećeg Bude u svijetu. Talibani su dinamitom raznijeli oba kipa.

Sada, međutim, teroristi talibana i Al-Qaide i sami su se našli pred uništenjem, a narod Afganistana, koji je toliko dugo patio, može povratiti svoje kulturno nasljeđe. Afganistanski likovni umjetnici i pisci ponovno se mogu pojaviti na javnoj sceni. Muzeji mogu biti obnovljeni i u njima mogu biti izloženi predmeti koji su bili sakriveni pred talibanima. Govori se čak i o ponovnoj izgradnji većeg od dva kipa Bude. Afganistanski institut i muzej, kulturna institucija sa sjedištem u Švicarskoj, najavila je da pokreće program ponovne izgradnje tog kipa pomoću najnovije tehnologije.

Oslobođenje Afganistana od talibanske pošasti narodu te zemlje dat će nove nade i prilike. Sjedinjene Države su odlučne pomoći im. Kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države rade na stvaranju "boljeg života za narod Afganistana, te za narode čitavog islamskog svijeta."

XS
SM
MD
LG