Linkovi

Video snimka potvrđuje bin Ladenovu odgovornost (9/12/01) - 2001-12-09


Američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da u Afganistanu pronađena video-snimka jasno potvrdjuje da je Osama bin Laden bio u pozadini terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna. U intervjuu televizijskoj mreži NBC, gospodin je Cheney rekao da je gledao dijelove najnovije video-snimke koja – kako je dodao - predstavlja još jedan dokaz bin Ladenove odgovornosti za napade.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zatražio je od Sjedinjenih Država da ne proširuju rat protiv terorizma i na Irak. Na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Oslu, gospodin je Annan ocijenio da odluka o napadu na Irak ne bi bila mudra, te bi – prema njegovom mišljenju – mogla dovesti do značajne eskalacije nasilja u tom području.

Američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je danas u televizijskom intervjuu da administracija predsjednika Busha još nije donijela konačnu odluku o tome što učiniti u vezi s Irakom. On je, medjutim, dodao da su Sjedinjene Države i dalje zabrinute činjenicom da irački čelnik Saddam Hussein pruža utočište teroristima, te se na sve načine pokušava domoći oružja za masovno uništavanje.

U međuvremenu, američke i afganistanske snage nastavljaju potjeru za talibanskim i al-Qaidinim čelnicima, dok predstavnici Ujedinjenih naroda u Kabulu počinju s pripremama za misiju međunarodnih mirovnih snaga. Sjeverni savez i još tri afganistanske frakcije suglasili su se sa stvaranjem tih snaga sigurnosti, u okviru šireg sporazuma kojim je uspostavljena post-talibanska prijelazna vlada.

Američki marinci pročešljavaju područja južnog Afganistana, tragajući za al-Qaidinim i talibanskim čelnicima, uključujući i mulu Mohammeda Omara. U istočnom Afganistanu, anti-talibanske snage, uz podršku američkog ratnog zrakoplovstva, temeljito pregledavaju planinsko područje oko Tora Bore, tragajući za terorističkim čelnikom Osamom bin Ladenom.

XS
SM
MD
LG