Linkovi

Ocean 11 - najnoviji film Stevena Soderbergha (9/12/01) - 2001-12-09


Američkoj publici svoje najnovije djelo ovoga tjedna nudi redatelj Steven Soderbergh, dobitnik Oskara i vjerojatno jedno od najtalentiranijih holivudskih imena s one strane kamere. A pred njegovu kameru stalo je također nekoliko najpoznatijih i najtraženijih imena Hollywooda. S kakvim rezultatom – čut ćemo u sljedećih nekoliko minuta.

Nakon cijenjenih i dobro prihvaćenih hitova kao što su “Erin Brockovich” i “Traffic”, Steven Soderbergh je inspiraciju za svoje najnovije djelo našao u pomalo neočekivanom materijalu – točnije u krimiću “Oceans Eleven - Oceanova jedanaestorica”, u kojem su 1960. zaigrali Frank Sinatra i njegov Rat Pack. U originalnoj verziji, Sinatra i njegovi glamurozni kolege glumili su skupinu kriminalaca od karijere, koji namjeravaju izvesti veliku pljačku u Las Vegasu.

Soderbergova verzija polazi od istog, ali naravno, moderniziranog plana. Meta pljačkaša ovaj puta je novi, luksuzni hotel-kockarnica Bellagio, a plijen, umjesto deset, iznosi 150 milijuna dolara. I jasno – Sinatra i njegovi pratioci zamijenjeni su najvećim holivudskim zvijezdama danas. Soderbergh je za svoj “remake” “Oceanove jedanaestorice” uspio okupiti prilično impresivnu listu imena – od Georgea Clooneya i Brada Pitta, do Mata Damona, Andya Garcie i – Julie Roberts. S takvom postavom teško da se može pogriješiti, čak i ako je materijal prilično prašnjav i ne previše izazovan.

Ipak, Soderberg je upravo na takvom osrednjem materijalu uspio pokazati sav svoj talent. Njegov novi film uspijeva ujediniti glamur jednog starijeg Hollywooda i blještavilo modernog Las Vegasa. George Clooney, moderni nasljednik Sinatrinog šarma, odlično se snašao u naslovnoj ulozi. Njegov Danny Ocean izlazi iz zatvora u New Yerseyu u smokingu i u roku od 24 sata smišlja novi plan za bolji život – opljačkat će utržak od tri kazina u Las Vegasu, koji se čuva pod strogim mjerama sigurnosti u Bellagiu. Oceanovi motivi donekle su i osobne prirode – žrtva pljačke bit će Terry Benedict, bogati i beskrupulozni vlasnik tri izabrana kazina i novi pratilac Oceanove bivše supruge, koju glumi Julia Roberts.

Za veliki je posao, naravno, potrebno okupiti i dobru ekipu, pa Ocean provodi prvu polovinu filma u planiranju, u kojemu pred kameru, u ulogama raznih kriminalnih elemenata, izlaze i Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck, Scott Caan, Don Cheadle, Carl Reiner, Eliott Gould i …da ne nabrajamo... Unatoč stereotipnosti same radnje, postava je ipak dobila dinamičan scenarij iz pera Tedda Griffina, privlačne kostime, umješnu kameru i odličnu glazbu skladatelja Davida Holmsa. Soderbergh nije svojem filmu dao posebno efektan kraj, ali je cijelom projektu pristupio dovoljno umješno da bi publika dobila dva sata dobre i oku vrlo ugodne zabave.(žc)

XS
SM
MD
LG