Linkovi

Teroristički priručnik o životu na Zapadu (9/12/01) - 2001-12-09


“Washington Post” piše o “terorističkom priručniku o životu na Zapadu” koji je pronađen jučer u napuštenoj kući al-Qaide u Afganistanu. Radi se – piše “Post” o rukom pisanim bilješkama, uglavnom na lošem engleskom, u kojima se teroristima objašnjava kako se trebaju ponašati u zapadnim zemljama. Teroristima se, primjerice, savjetuje da se dobro upoznaju sa zemljom u koju idu; da prvo doputuju u neko popularno turističko odredište; da nose zapadnjačku odjeću, i to ne novu, kako ne bi izazvali sumnju; da obriju bradu; da nauče razliku između deodorana i kolonjske vode, a pogotovo između muških i ženskih parfema jer – kako se kaže u priručniku – “oni koji greškom upotrijebe ženski parfem, mogli bi se naći u velikim nevoljama.”

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” javlja da je predsjednik Bush obišao skladiše u New Windsoru u Massachusettsu iz kojega je jučer upućena prva pošiljka humanitarne pomoći koju su američka djeca prikupila za afganistansku djecu. U osamnaest velikih kartonskih kutija nalaze se kape za zimu, vunene čarape, sapun, olovke, bojice, lizalice i naravno – igračke. U pošiljci se također nalaze šatori i zimska odjeća. Američka su djeca do sada – na predsjednikov poziv – prikupila milijun i pol dolara za pomoć djeci u Afganistanu.

S naslovnice “Washington Posta” izdvajamo i članak o Američkoj agenciji za svemirska istraživanja NASA-i, koja se ovih dana nalazi u prilično nezavidnoj situaciji. Nakon napada od 11. rujna, svemirska istraživanja ne smatraju se izuzetno važnima, a međunarodna svemirska postaja pokazuje se tako skupim i velikim projektom da se ne zna hoće li ikada biti završena. Dužnosnici NASA-e strahuju da bi u sljedećih pet godina njihova agencija mogla poslovati s manjkom od gotovo 5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG