Linkovi

Život nakon talibana (8/12/01) - 2001-12-09


Talibani su na vlast u Afganistanu došli 1996. godine s obećanjem da će okončati dugogodišnji period bezvlašća i ratova u kojem je zemlja opustošena. Većina sukoba je zaista i bila zaustavljena, no samo kako bi Afganistan dobio najekstremniji islamski režim na svijetu.

Žene - koje su ranije imale odredjen stupanj zakonske zaštite i koje su aktivno sudjelovale u društvenom životu, postale su zatvorenice u vlastitim kućama. Nisu mogle pohadjati školu nakon što napune osam godina, bile su spriječavane u dobijanju odgovarajuće liječničke pomoći, a velikoj većini nije bilo dozvoljeno raditi izvan kuće. Muškarci su bili primorani nositi duge brade i moliti pet puta dnevno. Glazba i televizija bili su zakonom zabranjeni. Talibani su čak uništili neprocjenjive relikvije iz afganistanske prošlosti, uključujući i velike kipove Bude u provinciji Bamiyan, kao i slike i skulpture po muzejima.

No, s padom talibanskog režima sve se promjenilo. Vidljivi su mnogi znaci normalnog života. U kabulu, Farida Afzali je postala prva žena koja se, u posljednjih pet godina, upisala na fakultet. Kada su talibani došli na vlast svih tri tisuće 500 studentkinja moralo je napustiti univerzitete. No, odlučna da dobije obrazovanje gospodjica Afzali tajno je učila engleski jezik nakon što je njezina obitelj napustila Kabul bježeći od borbi. Kao što je gospodjica Favzali rekla, "za bolje društvo vrlo je važno da i žene i muškarci budu obrazovani!"

U Kabulu je doktorica Nazifa Tabibzada, koja je kirurg, operirala muškog pacijenta po prvi puta u pet godina. Pod talibanskim režimom, nije bilo dopušteno da se muškarci i žene miješaju u bilo kakvoj situaciji u javnom životu. U drugom dijelu Kabula, Sabir Lafti je na svjetlo dana iznio 50 slika koje su se nalazile u spremištu Nacionalne galerije. Talibani su smatrali te slike bogohulnim.

Talibani su branili afganistanskim glazbenicima da sviraju. Poznati pjevač Aziz Khaznavi i desetak njegovih prijatelja zajedno su u Kabulu iznijeli svoje skrivene instrumente te su, po prvi puta u posljednjih pet godina, javno mogli svirati i pjevati.

Zahvaljujući naporima koalicije predvodjene Sjedinjenim državama, talibani više nisu na vlasti, pa se zvuci i boje normalnog života vraćaju u veći dio zemlje. No, cilj još nije, do kraja, postignut. Kao što je prva dama Sjedinjenih država, Laura Bush rekla, "teroristi koji su pomogli talibanima da vladaju u Afganistanu sada kuju novu zavjeru i plan u mnogim zemljama. Njih, isto tako – treba zaustaviti!"

XS
SM
MD
LG