Linkovi

Rumsfeld: "Situacija u Kandaharu podsjeća na Divlji zapad" (8/12/01) - 2001-12-08


S kolapsom talibana u Afganistanu, pozornost se sada usmjerava na Osamu bin Ladena i njegovog zaštitnika, čelnika talibana - mula Muhameda Omara. Posljednje uporište, Kandahar, predano je jučer, međutim kako javlja Gary Thomas, taj uspjeh je ugrožen zbog starih plemenskih, etničkih i političkih sukoba.

Budući povjerenik prijelazne afganistanske vlade, Hamid Karzai, obećao je da će mula Omar i Osama bin Laden biti izvedeni pred lice pravde. Međutim, ne zna se gdje se oni nalaze. Mula Omar je uspio pobjeći iz Kandahara usred pomutnje koja je obilježila predaju tog grada anti-talibanskim snagama. Prema nekim izvješćima on se još uvijek krije u gradu. Dužnosnici, pak, vjeruju da je bin Laden negdje u krševitom području Tora Bora, u istočnom Afganistanu, ali se ne zna točno gdje. Predaja Kandahara predstavlja pobjedu anti-talibanskih snaga, međutim, među njima su već počele prepirke oko vlasti te se situacija u gradu opisuje napetom. Vijeće koje se naziva shura pokušava situaciju dovesti pod kontrolu.

Američki ministar obrane-Donald Rumsfeld kaže da rat u Afganistanu ulazi u novu fazu, koja se iskomplicirala zbog raznih plemenskih interesa, humanitarnih kriza i inteziviranja potrage za Osamom bin Ladenom. U interview za Washington Post gospodin Rumsfeld je kazao da je situacija u Kandaharu vrlo opasna nakon što su taj grad napustili talibani te da činjenica što je učinjen propust, jer neki talibanski borci uopće nisu razoružani, povećava opasnost da bi u Kandaharu moglo doći do sukoba sličnog onome u zatvoru u Mazar-e-Sharifu, od prije dva tjedna. Situacija u Kandaharu, prema riječima američkog ministra obrane, pomalo liči na Divlji zapad.

XS
SM
MD
LG