Linkovi

Talibani predaju oružje u Kandaharu (7/12/01) - 2001-12-07


Posljednji tragovi talibanske vlasti u Afganistanu – kako se čini - nestaju dok talibanski borci predaju oružje u njihovom zadnjem uporištu, Kandaharu.

Talibanski borci u Kandaharu predaju oružje povjerenstvu koje čine stariji pripadnici afganistanskih plemena, stručnjaci za islam te anti-talibanske snage koje predvodi mula Naqibullah. Prije nego je započela predaja, pojavila su se izvješća o raširenoj pljački u Kandaharu. Talibanski borci predaju se i u susjednim pokrajinama Helmand i Zabul kao i u strateški važnom gradu Spin Boldak, nedaleko od pakistanske granice. Paštunski čelnik Hamid Karzai, koji je pomogao u pregovorima oko predaje i koji je imenovan čelnikom prijelazne afganistanske vlade, izjavio je za američku televizijsku mrežu NBC da je talibanska vladavina u zemlji okončana: "Talibanski režim okončan je danas, od ovoga jutra."

Gospodin Karzai je dodao da ne zna gdje se nalazi mula Muhamed Omar, ali je rekao da mu, ako bude zarobljen, treba suditi. Sjedinjene Države su priopćile da neće prihvatiti nikakav sporazum koji bi omogućio muli Omaru da ostane na slobodi.

Britanija se slaže s američkim stavom da muli Muhamedu Omaru treba suditi. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da ne bi trebalo dati amnestiju muli Omaru i drugim čelnicima Talibana i al-Qaide. U izjavi za britanski radio gospodin Straw je rekao da je na Sjedinjenim Državama da odluče kakva će biti sudbina mule Omara.

"Zločin počinjen 11. rujna dogodio se na američkom teritoriju protiv građana Sjedinjenih Država i drugih. Kako će mula Omar i drugi ključni suradnici protiv kojih postoje dokazi biti izvedeni pred lice pravde, ponajprije je stvar Sjedinjenih Država", kaže gospodin Straw.

Od kada je jučer postignut dogovor o predaji Kandahara, pojavila su se nagađanja o tome što će se dogoditi muli Omaru. Isto tako, još uvijek se ne zna točna lokacija na kojoj se nalazi Osama bin Laden, glavni osumnjičenik za terorističke napade od 11. rujna. Britanski šef diplomacije ističe da potraga za bin Ladenom ne smije biti zasjenjena s onim što je postignuto u Afganistanu. Gospodin Straw dao je izjavu za britanski radio iz sjedišta NATO saveza u Briselu gdje se vode razgovori o povećanoj suradnji s Rusijom. On kaže da su u međunarodnoj brobi protiv terorizma potrebne bliže veze NATO saveza i Rusije.

XS
SM
MD
LG