Linkovi

Hoće li se 11. rujan pamtiti kao što se pamti Pearl Harbor (7/12/01) - 2001-12-07


“New York Times” jutros donosi članak o 60-toj obljetnici japanskog napada na Pearl Harbour, koja se obilježava upravo danas. “Times” piše o ratnim veteranima koji su se okupili u Pearl Harboru kako bi nazočili svečanosti, koja će se održati u muzeju nad ostacima potopljenog ratnog broda Arizona u 7 i 50 ujutro po lokalnom vremenu, dakle, točno kada je počeo japanski napad. Većina veterana – piše njujorški dnevnik – danas su osamdesetogodišnjaci i za njihova ratna iskustva nije vladalo veliko zanimanje sve do napada od 11. rujna. Otada su traženi kao govornici u školama i na raznim prigodnim svečanostima.

Inače, sama Udruga veterana Pearl Harbora broji oko sedam tisuća članova, od kojih je oko 800 ovih dana došlo na Havaje na obilježavanje obljetnice. Nakon svečanosti u muzeju nad brodom Arizona, na nacionalnom groblju Pacifika u Pearl Harboru održat će se prigodna komemoracija. Spomenimo i to da su u Pearl Harbor došli i vatrogasci i pripadnici spasilačkih ekipa iz New Yorka. Na Istočnoj obali Sjedinjenih Država, predsjednik Bush obilježit će 60. obljetnicu Pearl Harbora govorom na jednom nosaču zrakoplova u mornaričkoj bazi Norfolk.

“Los Angeles Times” se u jutrošnjem izdanju pita – hoće li se 11. rujna pamtiti u američkoj povijesti kao što se pamti Pearl Harbor? Svaka generacija – kažu stručnjaci – ima svoj moment koji je definira, no, po mnogima, Pearl Harbor ipak će ostati jedinstven. Nakon japanskog napada, Sjedinjene su Države ušle u drugi svjetski rat i zatim, tijekom godina, postale vodeća svjetska sila. Mnogi stručnjaci smatraju da će bilo koji događaj teško imati dalekosežnije posljedice od toga.

XS
SM
MD
LG