Linkovi

Blokirana financijska sredstva Hamasa (7/12/01) - 2001-12-07


Sjedinjene su Države blokirale imovinu organizacija koje financiraju terorističku organizaciju Hamas. Hamas je preuzeo odgovornost za tri samoubilačka bombaška napada u Izraelu, u kojima je ubijeno više od dvadeset, a ranjeno više od dvije stotine osoba. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Hamas je ekstremistička organizacija koja poziva na potpuno uništenje Izraela. Radi se o jednoj od najopasnijih terorističkih skupina u svijetu danas."

Jedna od organizacija čija je imovina blokirana je Zaklada Svete zemlje za humanitarnu pomoć i razvoj. Kako je rekao ministar financija Paul O’Neill, “Zaklada svete zemlje lažno se predstavlja kao dobrotvorna organizacija, ali joj je zapravo primarna svrha da financira Hamas. …Ta organizacija postoji da bi prikupljala novac u Sjedinjenim Državama i promicala teror.”

Predsjednik Bush upotrijebio je još oštriji rječnik. “Novac koji prikuplja Zaklada Svete zemlje Hamas koristi za potporu školama u kojima se djeca indoktriniraju kako bi odrasla u bombaše-samoubojice,” – rekao je predsjednik. “Novac koji prikuplja Zaklada Svete zemlje Hamas također koristi za regrutiranje bombaša-samoubojica i za pomoć njihovim obiteljima.”

Također je zamrznuta i imovina banaka al-Aqsa i Beit al Mal. Ne radi se o bankama koje, ne znajući, održavaju račune terorista, kazao je ministar financija O’Neill, dodajući: “To su izravne ispostave Hamasa, osnovane kako bi Hamas mogao voditi svoje poslove.”

Nakon napada na Sjedinjene Države izvedenih 11. rujna, predsjednik Bush objavio je rat terorizmu. Sjedinjene Države otada su usredotočene na al-Qaidu, terorističku organizaciju odgovornu za napade, i na talibane koji su je štitili. No, kako je predsjednik Bush jasno dao do znanja, “Afganistan je tek početak rata protiv terora. Ima i drugih terorista koji prijete Americi i našim prijateljima, a ima i drugih zemalja koje su spremne podržavati teroriste. Nećemo biti sigurni kao nacija sve dok sve ove prijetnje ne budu uklonjene.”

Kako je rekao ministar pravosuđa John Ashcroft, Sjedinjene Države ići će i dalje od al-Qaide i poduzet će mjere protiv organizacija čije nasilne akcije imaju za cilj uništenje mirovnog procesa na Srednjem Istoku.” “Zamrzavanjem financijskog aparata Hamasa,” rekao je ministar pravosuđa Ashcroft, “pokazali smo da se Sjedinjene Države neće koristiti kao poligon za financiranje onih organizacija koje se nasilno protive miru kao rješenju za izraelsko-palestinski sukob. Nećemo to tolerirati kao što nećemo tolerirati niti financiranje organizacija koje su 11. rujna napale našu domovinu.”

XS
SM
MD
LG