Linkovi

Pregovori o predaji Kandahara (6/12/01) - 2001-12-06


U tijeku su pregovori o predaji posljednjeg talibanskog uporišta – Kandahara, na jugu Afganistana. Talibanski vrhovni čelnik mula Muhamed Omar odlučio je u idućih nekoliko dana predati grad uglednim plemenskim čelnicima.

Čelnik nove prijelazne vlade, Hamid Karzai, izjavio je Associated Press-u da je voljan ponuditi opću amnestiju talibanskim borcima koji se predaju, ali ne i muli Omaru.

U medjuvremenu, nastavljene su borbe na istoku Afganistana. Američki borbeni zrakoplovi napadaju planisnki podzemni kompleks Tora Bora, u kojem se, kako se vjeruje, skrivaju Osama bin-Laden i članovi njegove terorističke mreže al-Qaida.

Pentagon je potvrdio da se vode pregovori o eventualnoj predaji Kandahara, posljednjeg talibanskog uporišta. Kako javlja Alex Belida, glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke nije govorila o potankostima pregovora, ali kaže da dužnosnici ne znaju da li je i talibanski čelnik, mula Muhamed Omar, osobno uključen u pregovore.

Medjutim, gospodja Clark je rekla da se u izvješćima koja prima Pentagon naznačava da su u tijeku pregovori o predaji izmedju talibanskih čelnika i drugih afganistanaca.

Prethodno je izvještajna agencija Afghan Islamic Press prenijela izjavu talibanskog glasnogovornika da je mula Omar odlučio predati Kandahar. Ranije su dužnosnici američkog ministarstva obrane govorili da se mula Omar nikada ne bi predao, da je spreman ići do kraja.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld takodjer je rekao da bi se usprotivio bilo kakvom dogovoru koji bi omogućio talibanskom čelniku da nekažnjeno ode s vlasti.

XS
SM
MD
LG