Linkovi

Zagreb: Otvoren Vladin Ured za socijalno partnerstvo (5/12/01) - 2001-12-06


Uz stručnu i tehničku pomoć Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj, u Zagrebu je otvoren Vladin Ured za socijalno partnerstvo.

Ured će biti orijentiran na unaprijeđivanje komunikacije i odnosa između sindikata i poslodavaca, s ciljem efikasnijeg djelovanja na ostvarivanju gospodarskog rasta i odgovarajuće razine socijalne sigurnosti - rekao je predstojnik Ureda Vitomir Begović i nastavio: "Iskustva drugih država, koje su prošle Golgotu koju Hrvatska u gospodarskom i socijalnom smislu prolazi u ovih jedanaest godina, u potpunosti potvrđuju da bez iskrenog, poštenog, kvalitetnog i dugoročnog sporazuma između ova tri partnera naprosto nema izlaska iz krize."

Primjećujući kako je Hrvatska u mnogo čemu u deficitu, vicepremijer Goran Granić je naglasio: "Postoji jedna stvar koja je sasvim sigurna o suficitu, a to je suficit lidera, koji je u svim strukturama, od politike, sindikata i tzv. nezavisnih stručnjaka za sve, koji cijelu budućnost Hrvatske žele žrtvovati za vlastitu promociju."

Otvaranje ureda ne znači kako više neće biti sukoba između Vlade, sindikata i poslodavaca - kaže gospodin Granić - ali će ti odnosi barem biti transparentni. "Takav otvoreni pristup daje nam šansu da gradimo jednu drugu vrstu povjerenja, ono koje je vezano i za budućnost Hrvatske. Ovaj trenutak me raduje i vjerujem da je on samo prvi mali korak u izgradnji kvalitetnog socijalnog partnerstva u RH."

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin je podsjetio kako su slični uredi utemeljeni svojedobno u post-frankističkoj Španjolskoj, a i sada uspješno djeluju u Irskoj, te dodao: "Radi se svakako o jednom jako teškom izazovu, no bitno je naglasiti da ovakav dijalog može biti uspješan i neophodan je, pogotovo za zemlju koja je na putu ekonomskog razvoja. Zajednički rad za ostvarivanje zajedničkog cilja u procesu ekonomsko-socijalnog razvoja izuzetno je bitan i može uspjeti, kao što je uspio u mnogim drugim zemljama."

XS
SM
MD
LG