Linkovi

Civilne žrtve (7/12/01) - 2001-12-06


Zračna kampanja u Afganistanu, na čelu sa Sjedinjenim državama, nastavlja se sa znatnim uspjehom. Prema novinskim izvješćima, najmanje deset visokih dužnosnika al-Qaide poginulo je u ponedjeljak tijekom zračnih napada na podzemni kompleks u kojem se nalazilo središte terorističke mreže Osame bin Ladena.

Medjutim, u ratnoj sumaglici dogadjaju se i greške. U srijedu su koalicijski zrakoplovi slučajno izbacili bombe u blizini prijateljskih snaga i pri tome je bilo žrtava i medju američkim vojnicima i medju Afganistancima koji se bore protiv talibana. Ponekad se nevini zateknu izmedju dvije vatre. U Afganistanu, talibani i al-Qaida su, isto tako, pribjegli zajedničkoj terorističkoj praksi: skrivanju u naseljenim lokacijama, kao što su škole i džamije čime su namjerno uvećali opasnost po nevine ljude.

Stanovništvo Afganistana nije cilj koalicijske kampanje protiv terorizma. No, talibani i al-Qaida – jesu! Talibani su opetovano optuživali koaliciju da namjerno gadja civile. Medjutim, američki ministar obrane, Donald Rumsfled, je rekao: "To jednostavno nije istina."

S konfuzijom i neredom, kakvi sada vladaju u Afganistanu, nije moguće imati odgovarajuće informacije glede civila koji su ozlijedjeni ili ubijeni. Koalicija, predvodjena Sjedinjenim Državama, te afganistanski anti-talibanski borci, nemaju pristup navodnim lokacijama gdje je došlo do civilnih žrtava.

Gospodin Rumsfeld je rekao da su "talibani opetovano lagali kada su u pitanju civilne žrtve te da su novinarima namjerno, kako bi ostvarili svoje ciljeve, davali pogrešne informacije". Ovo laganje je dio taktike. U studenom, kada su talibani bježali iz gradova na sjeveru Afganistana, tu su situaciju opisivali kao "strateško povlačenje". Takve su fraze, takodjer, koristili i nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, kada su na koncu bili poraženi od strane saveznika.

Gospodin Rumsfeld je istaknuo da "Sjedinjene države poduzimaju izvanredne mjere kako bi se spriječile civilne žrtve u kampanji protiv terorizma". U stvari, Amerikanci svakodnevno riskiraju vlastite živote da bi oslobodili Afganistan jednom za svagda od represivnih talibana.

Amerika je izgubila na tisuće nedužnih civila u terorističkim napadima od 11.rujna kada su napadnuti Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Amerikanci razumiju što to znači izgubiti oca, majku, brata, sestru, sina ili kćerku. Amerika nije započela ovaj rat. Kao što je to gospodin Rumsfeld rekao, "odgovornost za svaku žrtvu u ovom ratu, bilo da je riječ o nevinim Afganistancima ili Amerikancima, u potpunosti snose al-Qaida i talibani."

XS
SM
MD
LG