Linkovi

Rumsfeld: Mula Omar ne zaslužuje slobodu (6/12/01) - 2001-12-06


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se talibanskom čelniku muli Omaru ne smije dopustiti da ostane na slobodi, u zamjenu za sporazumnu predaju kontrole nad talibanskim posljednjim uporištem, Kandaharom, na jugu Afganistana. Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, gospodin Rumsfeld je rekao da su Sjedinjene države jasno stavile do znanja anti-talibanskim snagama da mula Omar ne zaslužuje slobodu.

Ministar obrane Rumsfeld je rekao da nema infromacija o bilo kakvom dogovoru u svezi s Kandaharom, koji bi bio protivan američkim interesima. On je medjutim dodao da bi američka vojna i druga suradnja s anti-talibanima pretrpjela udarac ukoliko bi to bio slučaj. "Naša suradnja i pomoć sigurno bi bila narušena ukoliko bi se učinilo nešto što ne bi bilo u skladu s onim što sam rekao."

Gospodin Rumsfeld je rekao da su Sjedinjene države i dalje odlučne da vodeći talibanski i al-Qaidini teroristi budu izvedeni pred lice pravde. Medjutim, ministar obrane nije htio izričito reći da američka administracija želi da mula Omar bude uhićen, za eventualno sudjenje u američkom vojnom tribunalu. Gospodin Rumsfeld je sugerirao da postoje i druge mogućnosti. "Očevidno je da je Omar ključna osoba koja je pružala utočište al-Qaidinoj mreži u toj zemlji. On ne zaslužuje medalju slobode."

U medjuvremenu, gospodin Rumsfeld je rekao da američki zračni udari protiv talebanskih i al-Qaidinih snaga teku i dalje nesmanjenom žestinom. Dužnosnici ministarstva obrane kažu anti-talibanske snage, podržane američkim zrakoplostvom, dolaze sve bliže pećinskom kompleksu na istoku zemlje, u kojem se, kako se pretposatvlja kriju pripadnici al-Qaide.

Dodajmo ovom da se očekuje da će predaja Kandahara započeti sutra, po lokalnom vremenu. Anti-talebanske snage su već, kako je javljeno, preuzele Kandaharsku zračnu luku. Čelnik prijelazne afganistanske vlade Hamid Karzai, kaže da je voljan ponuditi amnestiju takozvanim “običnim talibanima”. Gospodin Karzai je rekao da bi mula Omar morao osuditi terorizam, ali nije rekao kakva bi ga sudbina čekala nakon toga.

XS
SM
MD
LG