Linkovi

Zagreb: Potpisan ugovor o suradnji Ljubljanske i Zagrebačke burze (5/12/01) - 2001-12-06


Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i njegov slovenski kolega Dimitrije Rupel potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji Zagrebačke i Ljubljanske burze.

Ovaj sporazum svjedoči da se odnosi između dviju država mogu rješavati unatoč neriješenim graničnim pitanjima - rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i nastavio - "Ja vjerujem da se nalazimo pred potpisivanjem ugovora o nuklearnoj elektrani Krško. Potrebno je naravno perpetuirati neke elemente, ali vjerujem da ćemo na taj način demonstrirati našu zajedničku odlučnost da prije svega dobrom bilateralnom suradnjom potkrijepimo zajedničku ambiciju da što prije postanemo članovi kako EU, tako i NATO saveza. Slovenija je na tom putu ispred Hrvatske, ali Hrvatska se sve više legitimira kao sve uvjerljiviji partner Slovenije na tom putu, jer, kao što znate, mi sada imamo i jednu vrstu institucionalne veze s Bruxellesom, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju."

Odnosi između Hrvatske i Slovenije su bolji nego ikada - kazao je Dimitrije Rupel, podsjetivši da je Sporazum o granicama za Slovence završena priča, te da ih sadašnji odnosi između dviju država mogu biti bolji. "Odnose Hrvatske i Slovenije zamišljam i kao odnose među baltičkim zemljama i zemljama Beneluxa. Želim da se ubudućnosti još tješnje povežemo i još jače podupiremo međusobno, ali i u multilateralnim odnosima," rekao je.

Slovenski i hrvatski ministar vanjskih poslova dogovorili su da se pitanje malograničnog prometa riješi prije stupanja na snagu Schengenskog sporazuma, a gospodin Rupel je najavio i potpisivanje sporazuma o turizmu.

"Mi smo zainteresirani za taj sporazum pod uvjetima da se riješe pitanja vezana uz naša odmarališta i pitanje nadoknade štete za vrijeme kada su u njima boravile izbjeglice.

Ministri su najavili i potpisivanje sporazuma o vojnoj suradnji između dviju država.

XS
SM
MD
LG