Linkovi

Međunarodna tjeralica: Saif Al-Adel (6/12/01) - 2001-12-05


Sjedinjene države su sastavile listu najtraženijih terorista. Nekoliko medju 25 terorista na popisu, uključujući Osamu bin-Ladena, dio su al-Qaide, terorističke grupe odgovorne za napade izvršene 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Drugi su traženi u svezi s ranijim terorističkim napadima.

Saif al-Adel tražen je u svezi s bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine, u kojima je ubijeno više od dvije stotine, dok je ranjeno više od pet tisuća osoba. On je obučavao unovačene teroriste u rukovanju eksplozivom, te je obučavao plemenske borce za napade na mirovne snage Ujedinjenih naroda u Somaliji, 1993. godine.

Saif al-Adel je jedan od najbližih suradnika Osame bin-Ladena. On je došao u al-Qaidinu mrežu kroz njeno udruživanje s Islamskim jihadom. On je, kažu, član al-Qaidinog savjetodavnog vijeća, tijela koje odobrava sve terorističke operacije. Al-Adel je, kako se vjeruje, obučavao otmičare dva putnička zrakoplova koji su obrušeni na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra.

Al-Adel je rodjen u Egiptu, i egipatski je državljanin. Kao datum rodjenja koristi 11. travnja 1963, ili pak 11. travnja 1960. godine. Ima tamnu kosu, tamne oči i tamnoput je. Saif al-Adel koristi imena Muhamed Ibrahim Makkawi, te Ibrahim al-Madani. Vjeruje se da živi u Afganistanu.

Sjedinjene države nude nagradu u iznosu i do 25 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja Saifa al-Adela. Ukoliko raspolažete informacijom u svezi s ovim bjeguncem, kontaktirajte najbliže američko veleposlanstvo ili konzularno predstavništvo. Identitet osoba koje dostave informacije biti će čuvan u tajnosti.

XS
SM
MD
LG