Linkovi

Poginula tri američka specijalca (5/12/01) - 2001-12-05


Američka vojska je priopćila da su tri pripadnika njenih specijalnih snaga poginula, a 20 je ranjeno kada je jedna američka bomba promašila i greškom pala blizu njihovog položaja nedaleko od Kandahara. Američko središnje zapovjedništvo – koje vodi ratne operacije u Afganistanu – priopćilo je da je takodjer ubijen i za sada nepoznat broj anti-talebanskih boraca.

Bombardiranje je izvršio američki zrakoplov tipa B-52. Glasnogovornica Pentagona je izjavila da su žrtve evakuirane u bazu južno od Kandahara, kako bi im bila pružena prva pomoć. Istraga o uzroku ovog incidnta je u tijeku. Pripadnici američkih specijalnih snaga već su tjednima u Afganistanu pomažući snagama Sjevernog saveza i markirajući ciljeve za američke zračne udare.

Pakistan je pristao pomoći američkim obavještajnim dužnosnicima da zatvore moguće pravce bijega u Pakistan za Osamu bin Ladena. Ovim sporazumom između Pakistana i Sjedinjenih Država predviđa se i razmjena informacija o ogromnom kompleksu pećina na istoku Afganistana, nazvanom Tora Bora. Tuneli iz tog kompleksa prostiru se sve do pakistanske granice i mogli bi poslužiti bin Ladenu kao put za bijeg.

XS
SM
MD
LG