Linkovi

Sporazum o post-talibanskoj vladi (5/12/01) - 2001-12-05


Četiri afganistanske frakcije potpisale su sporazum o formiranju prijelazne post-talibanske vlade. Pregovori su vodjeni devet dana, u Bonnu, u Njemačkoj, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Tridesetočlanu prijelaznu vladu vodit će ugledni paštunski plemenski čelnik Hamid Karzai, koji se trenutno nalazi na jugu Afganistana.

Prijelazna afganistanska vlada trebala bi biti na vlasti pola godine dok se ne sastane velika skupština plemenskih vodja, odnosno Loya Jirga, koja treba imenovati novu administraciju. Ona bi pak bila na vlasti 18 mjeseci, kako bi se prirpemilo opće izbore i afganistanski ustav.

Svjetski čelnici pozdravljaju sporazum koji su predstavnici afganistanskih frakcija postigli na konferenciji o formiranju post-talibanske vlade, koja se održava u Bonnu.

Američki državni tajnik Colin Powell pozdravio je postizanje sporazuma, dodavši da još preostaje mnogo posla koji treba obaviti u Afganistanu. Povjerenik Europske unije za vanjske poslove Chris Patten izjavio je da uspostavljanje prjelazne vlade u Afganistanu predstavlja prijelomni korak u nastojanjima da se postigne mir u zemlji. Rusija, Britanija, Francuska, Indija i Pakistan takodjer su pozdravili sklapanje sporazuma u Bonnu.

XS
SM
MD
LG