Linkovi

Kakva sudbina za Johna Walkera Lindha? (5/12/01) - 2001-12-05


“Los Angeles Times” i “USA Today” pišu o legalnom statusu Johna Walkera Lindha, Amerikanca koji se borio s talibanima. “Radi li se” – pita se losanđeleski dnevnik – “o ratnom zarobljeniku, zaštićenom Ženevskim konvencijama; izdajici, kojega treba pogubiti; ili pak o teroristu kojega treba izvesti pred vojni tribunal?” Neki pravni stručnjaci ukazuju da nije prekršio kazneni zakon, te da ga se ne može tretirati kao običnog kriminalca. Kako piše “USA Today”, prema izvršnoj uredbi predsjednika Busha, američki su državljani izuzeti od suđenja pred vojnim sudovima. Preostaje dakle, optužba za izdaju, koja sa sobom nosi mogućnost izricanja smrtne kazne, no još se ne zna što će vlasti učiniti.

“Christian Science Monitor” piše o današnjem svjedočenju ministra pravosuđa Johna Ashcrofta pred senatskim Odborom za pravosuđe. Debata će se – piše “Monitor” – usredotočiti na dva pitanja: koristi li Ministarstvo pravosuđa previše drakonske mjere u borbi protiv terorizma, te je li Kongres zaobiđen u donošenju važnih odluka, kao što je uspostavljanje vojnih tribunala. Današnje svjedočenje ministra Ashcrofta – ističe bostonski dnevnik – također odražava promjene u javnom mišljenju. Javnost, naime, sve manje strahuje od novih terorističkih napada, što znači da prijašnju podršku administraciji sve više zamjenjuje spremnost na kritiziranje.

Iz “Washington Posta” izdvajamo jednu lokalnu vijest – washingtonska podzemna željeznica od jučer putnicima na pojedinim postajama nudi kratkoročni rent-a-car za njihove poslovne i privatne potrebe. Automobili se mogu iznajmiti za 3 i pol po satu, a svaka prijeđena milja plaća se dodatnih 90 centi.

XS
SM
MD
LG