Linkovi

Donald Rumsfeld izjavio je da će talibani izgubiti Kandahar (5/12/01) - 2001-12-05


Gospodin Rumsfeld je rekao kako se nada da će se talibanske i al-Qaidine snage oko Kandahara predati. No rekao je izvjestiteljima u Pentagonu kako je moguće da će se boriti do smrti, ugrožavajući i živote civila koji se nalaze odsječeni u tom posljednjem talibanskom bastionu. "Ostaje nada da će se u Kanadahru talibani i al-Qaida predati, no imamo razloga vjerovati da je Omar možda dao upute svojim snagama da se nastave boriti, što naravno dovodi civilno stanovništvo u Kandaharu i toj regiji u opasnost".

Američki ministar obrane je dodao da će, ako se talibani odbiju predati, protu-talibanske snage koje se okupljaju oko grada, najvjerojatnije napasti Kandahar. On, međutim, nije odbacio ni mogućnost da će američki vojnici biti u akciji, no ukazao je da ne postoje planovi da budu uključeni u bilo koji konačni napad."Nećemo ništa isključiti, no u ovom trenutku nemamo nikakav plan da koristimo američke snage na taj način".

Preko tisuću američkim marinaca sada se nalazi u bazi pokraj Kandahara. Dužnosnici Ministarstva obrane su otkrili da marinci patroliraju putevima južno od grada u očiglednom pokušaju da spriječe talibane i članove al-Qaide da pobjegnu prema pakistanskoj granici. Gospodin Rumsfeld nije htio reći jesu li američke snage također angažirane na istoku zemlje u potrazi za skloništima talibana i al-Qaide u pećinama i tunelima pokraj Jalalabada. No priznao je da se u toj regiji nalaze afganistanske snage, u potrazi za Osamom bin Ladenom i drugim teroristima i da ih podržava američka vlada. Gospodin Rumsfeld je također priznao da bi Osama bin Laden mogao pokušati pobjeći iz zemlje, no da se u ovom trenutku vjeruje kako je još uvijek u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG