Linkovi

Pomoć Afganistanu (3/12/01) - 2001-12-04


Marinci Sjedinjenih Država nalaze se u Afganistanu. No američki ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio kako oni nisu tamo kao okupacijska sila. Marinci su tamo kako bi vodili borbu koalicije protiv terorizma koju predvode Sjedinjene Države. Dok se borbe nastavljaju, članovi koalicije gledaju unaprijed prema vremenu kad će 25 milijuna Afganistanaca moći živjeti u miru. Tijekom godina Sjedinjene Države su bile glavni donator humanitarne pomoći za Afganistan. Čak i prije negoli su talibani i njihovi teroristički saveznici iz al Kaide počeli trpjeti vojni poraz za vojnim porazom, Amerika je povećavala svoj program pomoći. U listopadu je predsjednik George Bush objavio izdvajanje dodatnih 320 milijuna dolara kako bi se pomoglo afganistanskim izbjeglicama u susjednim zemljama, kao i onima raseljenim unutar Afganistana. Dosad su američki zrakoplovi izbacili milijun i devetsto tisuća dnevnih obroka.

Sad kad je talibanski stisak nad vlašću slomljen, Sjedinjene Države i druge zemlje počinju tražiti načine kako da obnove ovu razorenu zemlju. Infrastruktura i ekonomija u Afganistanu je uništena, postoji veliki rizik od gladi, a stanovništvo se tek počelo oporavljati od godina kad su živjeli pod brutalnim represivnim režimom. 20. studenog, državni tajnik Colin Powell susreo se s posebnom japanskom izaslanicom za pomoć Afganistanu - Sadako Ogata - ovdje u Washingtonu. "Većina Afganistanaca budi se svako jutro gladna, hladna i bolesna", rekao je tom prilikom državni tajnik Powell. Jedna cijela generacija Afganistanaca nije nikad upoznala mir, nije nikad znala za pun želudac, nije nikad znala za solidno obrazovanje, nije nikad znala što je to sloboda". Cilj je da se sad napravi plan koji će imati trenutni utjecaj na živote ljudi.

Kako je državni tajnik Powell rekao: "Po prvi put u desetljećima, narod Afganistana ima razloga da se nada za sebe i svoju djecu. Zajedno možemo tu nadu učiniti mogućom i stvarnom. To je upravo ono čemu je namijenjena pomoć za rehabilitaciju i obnovu: pretvaranju nade u moćnu silu koja će oblikovati bolju budućnost za afganistanski narod, njihovu regiju u naš svijet.

XS
SM
MD
LG