Linkovi

Reportaža iz osvojenog logora Al-Qaide (4/12/01) - 2001-12-04


Glavni logor za obuku al-Qaidinih terorista u Afganistanu nalazio se nedaleko od Kabula. Tisuće boraca bile su tamo stacionirane, a iz njega su pobjegli nakon žestokog američkog bombardiranja u listopadu i operacija čišćenja koju su provele snage Sjevernog saveza u studenom. Irris Makler posjetila je ruševine logora pokraj Kabula, u kojem su talibani, kako je javljeno , prije šest tjedana objesili paštunskog čelnika Abdul-a Haq-a.

Glavni logor za obuku al-Qaide nalazi se samo pola sata vožnje od Kabula, nakon što se prodje palaču bivšeg afganistanskog kralja. Tri godine je služio kao glavni vojni objekat al-Qaide, i u njemu su obučavane tisuće boraca. Kada smo tamo stigli dva vojnika Sjevernog saveza pokazali su nam vojne priručnike na arapskom jeziku koji su tamo pronadjeni.

Radi se o velikom kompleksu, koji je najvećim dijelom sravnjen sa zemljom tijekom američkog bombardiranja u listopadu. Ruševine zgrada, ostaci oružja i strojeva pokrivaju sve uokolo.

Vojnik Sjevernog saveza Abdul Rakhman kaže da se lokalno stanovništvo bojalo ovih boraca. "Svi su se bojali al-Qaide, svi su prolazili ovuda pognute glave i nisu se usudjivali pogledati. Ljudi su bili zastrašeni, a al-Qaida je održavala pritisak na lokalno stanovništvo. Medjutim, kada su sa sjevera krenule snage Abdul-a Rakhman-a, ostaci al-Qaide bili su skršeni. Pružali su žestok otpor tri dana i potom pobjegli."

Jedan od boraca kojeg su zarobili Abdul Rakhman i njegovi vojnici, kaže da to nije bio samo kamp za obuku već da su u njemu talibani izvršavali javna vješanja. Zarobljenik je priznao da je tu smaknut Abdul Haq, bivši mujahedin i paštunski čelnik umjerene političke orijentacije kojeg su talibani uhitili tri dana nakon što je u listopadu ušao u Afganistan. On se vratio iz višegodišnjeg egzila u svoju zemlju kako bi pokušao organizirati oporbu.

Uz razrušene zgrade i naoružanje, uništene u žestokom američkom bombardiranju, vidi se i jedno drvo, s granom na kojem je još vezan konopac s omčom. Vrh konopca je bijel, a dio pod omčom crven od krvi obješenih. U tom trenutku začula je topnička paljba.

Krajolik izgleda kao iz prvog svjetskog rata. Kud god pogledate sve je razoreno, dok se u visinu uzdižu jedino vrhovi okolnih planina.

XS
SM
MD
LG