Linkovi

Arafatov epitaf? (4/12/01) - 2001-12-04


Arafatov moment, Arafatov epitaf, Arafatova posljednja šansa – tako glase naslovi današnjih uvodnika i vanjskopolitičkih komentara američkih dnevnika. U njima se analizira položaj u kojem se našao palestinski čelnik Yasser Arafat, koji ili ne može ili ne želi kontrolirati ekstremističke organizacije koje već godinama izvode samoubilačke napade na izraelske ciljeve. Američki se novinari pitaju prijeti li Arafatu zbog toga gubitak američke podrške, te vojna akcija Izraela, koja bi mogla označiti kraj palestinske autonomije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Potrošena politička figura

Je li Yasser Arafat potrošena politička figura? - pita se uvodničar bostonskog dnevnika Christian Science Monitor. Naime, “samoubilački napadi od prošlog vikenda – njihov opseg, tajming i zloća - pokazuju da Palestinci u ovom trenutku nemaju vođe koji bi bili sposobni spriječiti novi rat ili uspostaviti mir.”

Trećina Izraelaca želi zbacivanje Arafata, trećina pak želi pojačane mirovne pregovore. A što žele Palestinci? U tome je i najveći problem – smatra uvodničar dnevnika iz Bostona. Jer, na palestinskim područjima nema demokracije, a vlada korupcija i nepotizam, te interese i želje širokih slojeva iskazuju jedino terorističke organizacije poput Hamasa.

Američka vlada zahtjeva od Arafata da se terorističke mreže unište. Državni tajnik Colin Powell je izjavio da se radi o “Arafatom trenutku istine” – jer bi šutnja i pasivnost sada mogli jedino značiti da su se Palestinci svrstali na stranu terorizma.

Arafatova posljednja šansa

Možda sve i nije izgubljeno, nada se uvodničar New York Timesa, u članku naslovljenom “Arafatova posljednja prilika.” “Palestinska policija trebala bi uništiti već poznate ćelije Hamasa, Jihada te niza sekularnih radikalnih terorističkih organizacija. Vođe i članove treba strogo kazniti. Oružje treba biti ili predano ili zapljenjeno. Pozivi na nova teroristička djela, tko ih god upućivao, moraju prestati” – smatra uvodničar New York Timesa te zaključuje: “Vrijeme za takvu akciju ističe. Uskoro će se vidjeti je li Arafat sposoban uništiti teroriste, odnosno želi li to on uopće učiniti. Ako nije, teško je objasniti zbog čega bi on uopće i trebao obavljati svoju funkciju.”

"Samnom je teško, ali drugi su gori"

Može li Arafat uništiti terorističke mreže koje su do sada gotovo neometano djelovale na teritorijima pod palestinskom upravom? Komentator E. J. Dionne citira izjavu glasnogovornika izraelske vlade, koji tvrdi: “Vjerujte, on ih lako može uništiti, samo ako želi.”

U članku pod naslovom Arafatov epitaf, koji objavljuje Washington Post, E.J. Dionne analizira Arafatovu političku strategiju. Balansirajući između terorizma i pregovaranja, Arafat je svijetu poručivao: “Samnom je teško, ali drugi u palestinskom taboru su mnogo gori od mene.”

Međutim, smatra ovaj komentator, ovakvo će poigravanje Arafatu možda doći glave. “Jer, događaji na Srednjem istoku imaju vlastitu dinamiku, i palestinski ih čelnik više neće moći kontrolirati. A ta dinamika ne ide u korist onih koji žele mir” – piše E. J. Dionne u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG