Linkovi

NYT: Senat za sada neće raspravljati o kloniranju (4/12/01) - 2001-12-04


New York Times osvrće se na kontroverzu oko kloniranja. Naime, unatoč zalaganju predsjednika Busha da se zabrani bilo kakav oblik kloniranja, američki Senat je jučer odbio republikanski prijedlog kojim bi se uveo šestomjesečni moratorij na to. Ta mjera je ubrzano upućena u Senat kao odgovor na prošlotjednu objavu jedne biotehnološke tvrtke iz Massachusettsa da je klonirala prvi ljudski embrij. Glavni razlog za odbacivanje republikanskog prijedloga – izvještava New York Times – jest proceduralne prirode budući da je on bio povezan s drugom mjerom kojom bi se dopustila eksploatacija nafte i prirodnog plina u zaštićenim područjima Aljaske.

Los Angeles Times bavi se, među ostalim, recesijom američkog gospodarstva koja će, tvrdi se u tom dnevniku, vjerojatno biti kratkotrajna, ali teritorijalno veoma široka. Naime, posljedice recesije osjetit će se diljem Sjedinjenih Država, pa i u mnogim manjim, regionalnim ekonomijama. A kako stvari stoje u većim sredinama možda se najbolje može vidjeti na primjeru Las Vegasa. Teroristički napadi na Sjedinjene Države koštaju taj grad 20 milijuna dolara dnevno u izgubljenoj zaradi, ističe Los Angeles Times.

Teško je reći kako će se recesija odraziti na bogatstvo medijskog magnata, republikanca Michaela Bloomberga koji je nedavno izabran za novog gradonačelnika New Yorka. Međutim, pozornost New York Timesa privukli su najnoviji podaci o tome koliko je gospodin Bloomberg potrošio tijekom svoje izborne kampanje: 68 milijuna 968 tisuća i 185 dolara. Ili, kako su izračunali novinari New York Timesa, gospodin Bloomberg je svaki osvojeni glas platio 92 dolara i 60 centi. Riječ je o novom rekordu u potrošenom novcu za neke lokalne izbore u Sjedinjenim Državama i to za desetine milijuna dolara. Kako piše Times, jedino je Ross Perot potrošio dva milijuna dolara više na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država 1992. godine.

Jučer smo u ovoj rubrici govorili da javnost s nestrpljenjem iščekuje prezentaciju novog gradskog prometala popularno nazvanog Ginger. Izvještavajući s prezentacije novog djela izumitelja Deana Kamena, Los Angeles Times, navodi da je riječ o revolucionarnom skuteru na baterijski pogon koji može postići brzinu od oko 26 kilometara na sat. Njime se upravlja, ubrzava i koči pomicanjem ravnoteže. Oni koji požele posjedovati Ginger morat će duboko posegnuti u džep. Naime, njegova je cijena tri tisuće dolara.

XS
SM
MD
LG