Linkovi

Bijela kuća traži odlučnu akciju od Jasera Arafata (4/12/01) - 2001-12-04


Bijela kuća i dalje vrši pritisak na palestinskog čelnika Jasera Arafata, dok Izrael poduzima akcije odmazde za samoubilačke bombaške napade u Jeruzalemu i Haifi. Dužnosnici američke administracije vrlo oprezno odgovaraju na najnoviji razvoj događaja u regiji.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer nije fleksibilan kad odgovara na pitanja o najnovijim događajima na Bliskom istoku. On kaže da je sad pažnja usredotočena na Jasera Arafata i poziva ga da poduzme odlučnu akciju.

"Predsjednik smatra da je ovo prilika za Jasera Arafata da demonstrira svoje pravo trajno čelništvo i da ukloni ljude koji su za ovo odgovorni", kazao je gospodin Fleisher te dodao da Izraelci nikad nisu tražili - a to znači da nisu ni dobili - američko odobrenje za akciju odmazde. Nakon vrlo konkretnih pitanja, Ari Fleischer je izbjegao izravno kritizirati odluku izraelskog premijera Ariela Sharona da na samoubilačke terorističke napade uzvrati odlučnom vojnom akcijom.

"Predsjednik razumije da je Izrael suverena vlada. Izrael ima pravo da se brani.", kaže gospodin Fleischer. No glasnogovornik Bijele kuće je izjavio kako obje strane moraju biti svjesne da bi njihove akcije mogle imati dugotrajne posljedice.

XS
SM
MD
LG