Linkovi

Stižu božićna drvca (4/12/01) - 2001-12-04


Ovih dana, velik broj Amerikanaca već kupuje božićna drvca. Prvom kućanstvu Sjedinjenih država, Bijeloj kući, bor je stigao prije tri dana. Prva dama Laura Bush dočekala je kola s konjskom zapregom, ukrašenom zvončićima, kojima je šest metara visoka smreka dovezena iz jednog rasadnika u Pennsylvaniji.

Naglasak je na riječi "rasadnik". Premda priličan broj ljudi smatra da se božićna drvca sijeku u šumama, deseci različitih vrsta smreka, borova i jela, koje se prodaju kao božićna drvca, dolaze gotovo listom iz posebnih rasadnika. U čitavoj Sjevernoj Americi, dakle Sjedinjenim Državama i Kanadi, postoji, procjenjuje se, oko 15 tisuća rasadnika božićnih stabala. Oni zauzimaju površinu od oko 400 tisuća hektara obradive zemlje, te zapošljavaju više od stotinu tisuća djelatnika.

Ostanimo još na brojkama. Gotovo osamdeset posto američkih domova za Božić ima ukrašenu jelku. Od toga, oko četrdeset posto su prava drvca, a 60 posto su plastične imitacije. Tijekom prosinca, proda se oko 33 milijuna posječenih stabala, među kojima je najviše Douglasovih smreka, škotskih borova i bijelih borova.

Nekima od crnogoričnih stabala, koja stižu u naše domove kao božićna drvca, treba i po petnaest godina da bi narasla do visine od dva metra. Prosječno, međutim, dvometarska smreka je stara sedam godina. Kad smo već spomenuli Bijelu kuću, tamošnja smreka, podvrste "concolor" - poznate po svojim srebrnasto-plavkastim iglicama i mirisu koji sadrži notu citrusa -, rasla je dvadeset godina da bi dostigla svojih šest metara.

Ova će ljepotica krasiti službene predsjedničke prostorije, točnije Plavu sobu. U privatnim odajama predsjedničke obitelji, u salonu poznatijem po nazivu Žuta ovalna soba, nalazi se manje božićno drvce oko kojega će se, za Božić, okupiti čitava Prva obitelj.

A, kako će drvca biti ukrašena? Prema riječima Prve dame, Laure Bush, tema ovogodišnjih božićnih ukrasa u Bijeloj kući nazvana je "Za blagdane - kod kuće". Sami ukrasi, pak, bit će minijaturne kopije kuća sa svih strana Amerike. Riječima gospođe Bush, "to je pravo vrijeme da se svi prisjetimo zašto smo sretni što smo Amerikanci".

XS
SM
MD
LG