Linkovi

Kandahar u okruženju (4/12/01) - 2001-12-04


Kandahar su okružila anti-talibanska paštunska plemena. Vojne ciljeve unutar grada napadaju američki zrakoplovi. Smješten u južnom Afganistanu, Kandahar, mjesto začetka talibanskog pokreta, danas je njihovo posljednje uporište. Samo je pitanje vremena kada će grad biti zauzet.

Američki marinci sada imaju isturenu bazu koja je udaljena od Kandahara tek nešto više od stotinu kilometara. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da taj položaj “omogućava proširenje naših operacija i akcija plemena koja se okreću protiv talibana i al-Qaide, tako da su pod velikim pritiskom”.

Dosadašnji sukobi su, kako se javlja, vrlo žestoki. Talibani, kako se čini, upućuju pojačanja, a njihovi čelnici su izjavili da će se boriti do smrti. Gospodin Powell nije dao nikakvu prognozu kada bi borbe mogle biti okončane. Ali on je rekao “sada je suđeno da talibani budu poraženi diljem zemlje”.

Kao što su bili i drugdje u Afganistanu, u Kandaharu se nalaze mnogi stranci, prije svega Arapi, ali i neki Pakistanci, Kinezi i Čečeni. Prema nekim izvješćima, stranci su ubijali afganistanske talibane koji su se htjeli predati ili prebjeći.

Jedan od razloga zbog kojih je Kandahar toliko važan je taj da se tamo možda krije talibanski čelnik mula Muhamed Omar. Prema riječima državnog tajnika, Colina Powella, Omar je “netko tko mora biti izveden pred lice pravde”. Gospodin Powell je odbacio nagađanja da bi mula Omar mogao postići s nekim od čelnika u Afganistanu prihvatljivu nagodbu ili da bi mogao ishoditi dopuštenje za odlazak iz zemlje. Sjedinjene Države, kazao je gospodin Powell, nisu zainteresirane za takvu vrstu dogovora.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld naglasio je takvo stajalište. On je rekao: “mi moramo surađivati s oporbenim čelnicima kako bi oni shvatili koliko nam je stalo da višim dužnosnici talibana i al-Qaide ne budu dopušteno da odu i destabiliziraju neku drugu zemlju”.

XS
SM
MD
LG