Linkovi

Američki posrednik za Bliski istok ostaje u regiji (4/12/01) - 2001-12-04


Državno tajništvo je priopćilo da će umirovljeni general Anthony Zinni nastaviti s pokušajima da se postigne izraelsko-palestinsko primirje, unatoč posljednjoj provali nasilja u regiji.

Teroristički napadi u Jeruzalemu i Haifi te izraelska odmazda koja je potom uslijedila, zadali su udarac, no nisu potpuno izbacili iz kolosijeka, mirovnu inicijativu administracije koju je pokrenuo državni tajnik Colin Powell. Glasnogovornik Državnog tajništva Philip Reeker je izjavio kako će general Zinni, koji je stigao u regiju prošli tjedan, nastaviti s primjenom primirja koji je prije više mjeseci postigao direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet.

"General Zinni ostaje u regiji, ostaje na raspolaganju da radi sa sukobljenim stranama kako bi se postiglo pravo primirje, što je u ovom trenutku pitanje enormnog usredotočavanja na taj problem, ako želimo krenuti naprijed", kazao je gospodin Reeker te dodao da palestinske vlasti moraju djelovati odmah, ne samo da bi uhitile one koji su počinili terorističke napade tijekom vikenda, već kako bi i obezglavili infrastrukturu ekstremističkih frakcija koje iza toga stoje.

I dok je namjerno odbijao pozvati Izrael na suzdržanost, izjavio je da obje strane trebaju "razmotriti reprekusije" akcija koje poduzimaju, tako da se mir još uvijek može postići. Dužnosnici su priopćili da će se državni tajnik Powell susresti s izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom danas na sastanku Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi koji se održava u Bukureštu, prvoj postaji njegova puta na kojem će posjetiti deset zemalja u Europi i središnjoj Aziji.

XS
SM
MD
LG