Linkovi

Američka vlada usmjerava pozornost na pritajene ćelije al-Qaide (3/12/01) - 2001-12-03


Dok američka vojna kampanja u Afganistanu ulazi u konačnu fazu, današnji Washington Post navodi da američka vlada polako usmjerava svoju pozornost na otkrivanje i eliminiranje pritajenih ćelija terorističke mreže al-Qaide i drugih organizacija povezanih s njima diljem svijeta. Prema procjenama dužnosnika u Washingtonu – piše Post – te ćelije predstavljaju ozbiljnu i trajnu opasnost američkim interesima u Sjedinjenim Državama i u svijetu. Dobra vijest u borbi protiv tih ćelija, kažu dužnosnici Bijele kuće, je ta da po prvi put postoji stvarna suradnja među obavještajnim agencijama brojnih zemalja svijeta, stoji u Washington Postu.

U međuvremenu, neke osobe arapskog podrijetla koje se nalaze u Sjedinjenim Državama dobijaju pisma od američkog Ministarstva pravosuđa u kojima se od njih traži da razgovaraju s istražiteljima. Los Angeles Times ističe da u arapskoj zajednici vlada nelagoda jer mnogi vjeruju da će ih se vidjeti u lošem svijetlu neovisno o tome što napravili nakon dobijanja službenog pisma iz Ministarstva pravosuđa. Podsjetimo, američki ministar pravosuđa John Ashcroft najavio je da će istražitelji intervjuirati oko 5,000 mlađih osoba koje su u protekle dvije godine ušle u Sjedinjene Države s područja Srednjeg Istoka.

I na kraju pregleda pisanja američkog tiska o jednom novom izumu koji bi, možad, mogao revolucionarizirati transport ljudi u velikim gradovima. Naime, kako piše New York Times, poznati američki izumitelj Dean Kamen danas će predstaviti vozilo na dva točka s baterijskim pogonom, a na kojem se može voziti jedna osoba. To prijevozno sredstvo može postići brzinu do 16 kilometara na sat i nema kočnice. Američki mediji s nestrpljenjem iščekuju današnju prezentaciju.

XS
SM
MD
LG