Linkovi

Predsjednik Bush osudio terorističke napade u Izraelu (3/12/01) - 2001-12-03


Predsjednik Bush je osudio posljednje samoubilačke bombaške napade u Izraelu kao 'užasna ubilačka djela'. Gospodin Bush zatražio je od palestinskog čelnika Jasera Arafata da pronađe odgovorne za ova ubojstva i da izvede ih pred lice pravde.

Na jučerašnjim prijevremeno održanim razgovorima između predsjednika Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona glavna tema je bila potreba da palestinsko čelništvo poduzme odlučnu akciju...Američki predsjednik i izraelski premijer trebali su se izvorno susresti danas. Umjesto toga, premijer Sharon je skratio posjet Sjedinjenim Državama i posjetio Bijelu kuću dan ranije. Predsjednik Bush je ponudio riječi sućuti i odlučnosti.

"Ovo je trenutak da oni koji zagovaraju mir na Bliskom istoku ustanu i bore se protiv terorizma."

Razgovori su trajali oko sat vremena. Glasnogovornik Bijele kuće nije htio reći je li američki predsjednik tražio od Izraela suzdržanost ili ne. Ranije je državni tajnik Colin Powell izjavio da Sjednjene Države ne mogu govoriti izraelskoj vladi što da čini, no dodao je da obje strane u izraelsko-palestinskom sukobu moraju biti svjesne mogućih dugotrajnih posljedica akcija koje bi mogle poduzeti.

XS
SM
MD
LG