Linkovi

Rumsfeld talibanima: Predajte se ili ćete poginuti! (2/12/01) - 2001-12-02


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će pripadnici pro-talibanskih snaga koje brane svoje uporište u afganistanskom gradu Kandaharu biti ubijeni u borbi, ukoliko se ne predaju. U današnjem televizijskom intervjuu gospodin je Rumsfeld rekao da su se tisuće al-Qaidinih terorista i njihovih talibanskih saveznika ukopale u utvrdama u opkoljenom gradu na jugu zemlje.

Ministar obrane je izrazio nadu da će se svi oni predati i tako izbjeći uništenje Kandahara. On je, medjutim, priznao da ne očekuje predaju stranaca koji se bore u redovima al-Qaide. Gospodin je Rumsfeld takodjer upozorio da treba očekivati nove žrtve u koalicijskim snagama koje predvode Sjedinjene Države.

U međuvrmenu, nad Kandahara se nastavljaju američki zračni napadi. Radi se o zadnjem talibanskom uporištu na jugu Afganistana. Bombardirani su i ciljevi za koje se vjeruje da su skloništa i uporišta terorista nedaleko od istočnog grada Jalalabada. Kako izvješćuje Gary Thomas, borba za Kandahar bi uskoro mogla dostići svoj vrhunac.

Američki borbeni zrakoplovi u valovima tutnje nebom Afganistana, bombardirajući ciljeve oko Kandahara. U tom području tisuće talibanskih boraca – medju kojima su strani dragovoljci, čini se, u većini – pokušavaju, posljednjim snagama, pružiti otpor anti-talibanskim snagama. Kod Kandaharskog aerodroma protiv talibanskih postrojbi se bore snage Paštunskih plemena, koje tvrde da su sve bliže samom gradu. Te se tvrdnje, medjutim, ne mogu potvrditi iz neovisnih izvora.

Postojbe američkih marinaca postavile su svoje baze kod pustinjske zračne luke jugozapadno od Kandahara, ali do sada nisu sudjelovale u borbama.

Za to vrijeme u Njemačkoj, četiri afganistanske frakcije, uključujući i Sjeverni savez, suglasile su se o strukturi post-talibanske vlade u Kabulu, ali još nisu odlučile o tome tko će služiti u novom vladajućem tijelu. Izaslanstva afganistanskih frakcija na sastanku u Bonnu razmatraju tko će biti uključen u 30-članu prijelaznu vladu, koja bi vladala Afganistanom u razdoblju od 3 do 6 mjeseci.

XS
SM
MD
LG