Linkovi

Ljudska prava i terorizam (1/12/01) - 2001-12-02


Sjedinjene Države vode rat protiv terorizma. On neće prestati sve dok al-Qaida i druge medjunarodne terorističke skupine ne budu iskorijenjene. No, to ne znači da su Sjedinjene Države promijenile svoju politiku promoviranja demokracije i ljudskih prava. Prema riječima Paule Dobriansky - zamjenice državnog tajnika za pitanja medjunarodnih odnosa – “odustajanje od našeg poticanja ljudskih prava i demokracije predstavljalo bi kapitulaciju pred onim što teroristi žele ostvariti.” Medjunarodni terorizam ugrožava institucije koje štite ljudska prava. Sjedinjene će države nastaviti dokazivati da je najbolja ona vlast koja je otvorena i odgovorna, te poštuje prava svojih gradjana, uključujući i njihovo pravo na miroljubivu oporbu. Zemlje s takvim vladama sada su u poziciji boriti se protiv ekstremnih elemenata, bilo unutar, ili izvan svojih granica.

Sjedinjene Države pridaju posebnu pažnju slobodi vjeroispovjesti. Većina terorista potječe iz zemalja u kojima nedostaje vjerska tolerancija. U Afganistanu, gdje je Osama bin Laden organizirao svoju terorističku mrežu – al-Qaidu, talibani su nemilosrdno zlostavljali sve one koji nisu prihvaćali njihovu ekstremnu verziju Islama. Prema riječima zamjenice državnog tajnika Paule Dobriansky, “terorizam je oblik fanatizma koji nastaje iz mržnje. … U svojoj biti, on je čisti oblik anti-religije. Prava religija predstavlja potpunu suprotnost fanatizma, a ne njegov uzrok.”

Jasno je da je zaštita vjerskih sloboda najbolje sredstvo koje trebaju koristiti i vlade koje strahuju od ekstremista i vjerske manjine koje smatraju da nemaju pravo glasa. Vlade koje zlostavljaju vjerske manjine trebaju shvatiti da je vjerska sloboda bolje oružje protiv ekstremizma nego tenkovi i policijske racije.

11.rujan bio je jedan od najužasnijih dana u američkoj povijesti. Reagirajući na njega, Sjedinjene Države i njene saveznice sada vode rat protiv terorizma na više polja – vojnom, financijskom i diplomatskom. No, kako je rekla zamjenica državnog tajnika Paula Doriansky, Sjedinjene Države će “iskoristiti ovu priliku koja je nastala iz vjerske netolerancije i mrže, da bi potaknula temeljne vrijednosti koje će učvrstiti našu sigurnost i svjetski mir.” Promicanje demokracije, vjerskih sloboda i drugih ljudskih prava bit će naše dugoročno oružje u arsenalu koji koristimo protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG