Linkovi

Deset poginulih u napadima u Jeruzalemu (2/12/01) - 2001-12-02


Najmanje deset ljudi poginulo je, a više od 170 ih je ranjeno u dva samoubilačka bombaška napada izvršena u središtu Jeruzalema.

Napadači-samoubojice detonirali su eksploziv u središtu Jeruzalema, u trgovinskom centru Ben Yehuda, prepunom prolaznika i kupaca. Snažne eksplozije uništile su izloge trgovina i prozore na automobilima. Policija je priopćila da je nakon te dvije detonacije, eksplodirala i bomba skrivena u automobilu parkiranom u blizini trgovinskog centra. Spasilačke službe brzo su pristigle na mjesto najnovijeg napada, a očevici kažu da su se na ulici mogli vidjeti komadi ljudskih tijela. Ulica Ben Yehuda najposjećenije je mjesto za večernje izlaske i u prošlosti je već bilo meta palestinskih bombaških napada.

Glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner optužio je palestinskog čelnika Yassera Arafata zato što nije onemogućio napade palestinskih ekstremista na Izrael. U priopćenju Palestinske uprave se osudjuje najnovije bombaške napade

Predsjednik Bush “oštro je osudio” bombaški napad u Jeruzalemu, zahtjevajući od palestinskog čelnika da odmah pronadje i uhiti odgovorne. Predsjednik Bush će se danas sastati s izraelskim premijerom. Predsjednik je Bush rekao da ga je “užasnula i rastužia” vijest o bombaškom napadu u Jeruzalemu. U pismenom priopćenju, gospodin je Bush rekao da “oštro osudjuje” napade koji predstavljaju “ubojstva koja nijedan razuman čovjek ne može tolerirati, niti ih ikada mogu opravdati bilo kakvi razlozi.” Predsjednik je rekao da gospodin Arafat mora odmah pronaći i uhititi one koji su odgovorni za – kako je rekao - “zvjerska ubojstva”. Predsjednik je rekao da “Yasser Arafat i palestinska uprava moraju pokazati svojim djelima, a ne samo riječima, da su predani borbi protiv terorizma.” Gospodin će se Bush danas sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, dan ranije nego što je bilo predvidjeno, kako bi se gospodin Sharon mogao vratiti u Izrael.

XS
SM
MD
LG