Linkovi

Podjele među obiteljima žrtava terorističkih napada (2/12/01) - 2001-12-02


Washington Post navodi da bi način na koji Sjedinjene Države vode aktualni rat protiv talibana i al-Qaide u Afganistanu mogao postati ključni element u budućoj transformaciji američkih oružanih snaga. Naime, uporaba visokotehnoloških oružja nezabilježene preciznosti i oslanjanje na podatke prikupljene na terenu, iz zraka i iz svemira pokazuje se veoma uspješnom. To bi moglo imati značajne posljedice na odlučivanje o visini investicija u oružane snage i oružje. Međutim, neki analitičari upozoravaju da bi nove mogućnosti američkih snaga, koje uključuju minimalan broj žrtava na američkoj strani, ali i među civilima, mogle navesti američke čelnike da se olako opredjeljuju za vojnu opciju – navodi Washington Post.

New York Times se osvrće na podjele što su ih među obiteljima žrtava terorističkih napada izazivaju donacije upućene njima. U raznim fondovima i humanitarnim agencijama prikupljeno je, kako se procjenjuje, milijardu i 300 milijuna dolara. Međutim, obitelji poginulih vatrogasaca, policajaca i pripadnika službe hitne pomoći s jedne strane, i obitelji civilnih žrtava s druge, nalaze se u prijeporu oko toga koliko bi tko novca trebao dobiti. Naime, kako piše Times, neke obitelji poginulih vatrogasaca i policajaca vjeruju da bi trebale dobiti više jer su njihovi najmiliji poginuli spašavajući druge. Obitelji poginulih koji su u trenutku napada radili u Svjetskom trgovinskom centru tvrde pak da su svi poginuli u istom napadu te da sve obitelji zaslužuju jednak tretman.

Takodjer u Washington Postu - od 20 milijardi dolara saveznog proračuna namijenjenih za ublažavanje posljedica terorističkih napada, područje glavnog grada Sjedinjenih Država dobit će oko dvije milijarde. To će, kako procjenjuju stručnjaci, biti dovoljno da područje Washingtona veoma brzo ispliva iz krize koja je zahvatila gospodarstvo. Prema riječima gradonačelnika Washingtona, regija će imati oko 750 milijuna dolara štete, ali, tvrdi on, već su vidljivi znakovi da je gospodarski oporavak u DC-u već započeo.

XS
SM
MD
LG