Linkovi

SAD želi sve više dužnosnike talibana i al-Qaide (1/12/01) - 2001-12-01


Washington Post navodi da su Sjedinjene Države jasno dale do znanja zapovjednicima Sjevernog saveza kako žele da im se predaju svi viši dužnosnici talibana i al-Qaide. “Došli smo u Afganistan kako bismo uhvatili te ljude. Kad ih dobijemo onda ćemo otići”, kazao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld. Dopredsjednik Richard Cheney, prenosi Post, rekao je da bi Sjedinjene Države mogle suditi i zarobljenom šeiku Ahmedu Omaru Abdelu Rahmanu, koji je bio visokopozicioniran u terorističkoj mreži Osame bin Ladena, a sada je u rukama Sjevernog saveza. “On je upravo onakva osoba zbog koje su i uspostavljeni vojni tribunali”, ističe američki dopredsjednik.

Današnji New York Times piše da ministar pravosuđa John Ashcroft razmatra plan prema kojem bi se ublažila ograničenja na praćenje rada vjerskih i političkih organizacija u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo pravosuđa nametnulo je FBI-u ograničenja na praćenje rada raznih organizacija u Sjedinjenim Državama 1970. godine nakon smrti višegodišnjeg direktora J. Edgara Hoovera i otkrića da je FBI špijunirao mnoge anti-ratne militantne organizacije poput Crnih pantera i brojne istaknute osobe uključujući Martina Luthera Kinga. Sada, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, neki dužnosnici američke administarcije drže kako su ta ograničenja zastarjela te da spriječavaju anti-terorističke napore FBI-a.

I na kraju pregleda tiska ponovno Washington Post koji upozorava na daljnje pogoršanje ekonomske situacije u Sjedinjenim Državama. Ukupni društveni bruto proizvod pao je u trećem tromjesječju za 1,1 posto što predstavlja najgori učinak američkog gospodarstva u proteklom desetljeću. Ekonomisti, međutim, napominju da novi podaci nisu takvi da će promjeniti njihove prognoze. Oni, naime, tvrde da je ekonomija u blagoj recesiji i da će se početi oporavljati već u prvom tromjesječju slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG